Кремъл заяви днес, че Украйна се опитва да протака мирните преговори. Делегацията на Русия проявявала по-голяма готовност да работи по-бързо от украинската страна, обясняват от руското президентство, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков разкритикува и коментара на американския президент Джо Байдън по адрес на президента Владимир Путин. Демократът определи колегата си за "военнопрестъпник". Според Песков такива изявления са продиктувани от раздразнение, умора и отслабване на паметта.

По-рано днес Путин също каза в телефонен разговор на германския канцлер Олаф Шолц, че Киев се опитва да печели време в мирните преговори. Но въпреки това Москва запазвала ревностното си желание да продължи преговорите.

В телефонния разговор "бе отбелязано, че киевският режим се опитва по всеки възможен начин да забавя преговорния процес, като прави нови и нови нереалистични предложения", заяви Кремъл.

"Въпреки това руската страна е готова да продължи търсенето на решение в съответствие с добре познатите му принципни подходи".

В телефонния разговор, продължил близо час, Шолц се е обявил за прекратяване на огъня в Украйна, съобщи говорител на германското правителство. Той е изтъкнал също, че хуманитарната ситуация трябва да бъде подобрена и е необходим напредък в търсенето на дипломатическо решение колкото се може по-скоро.

Путин информирал Шолц, че руските военни са успели вчера да евакуират от Мариупол около 43 000 души в хода на хуманитарна операция в града, предаде ТАСС, като се позова на пресслужбата на Кремъл.