Украйна иска да сложи край на войната, като реши проблемите на Донбас и Крим и изгради нов съюз, достатъчно силен, за да спре Русия, ако иска отново да атакува някого. В същото време връщането към предишните отношения с Руската федерация и разговорите за „братски народи“ вече не са възможни. Това каза в интервю за полското издание "Вядомошчи" (Wiadomości) Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на кабинета на президента на Украйна и участник в преговорите с Русия.

"Подписването на мирен договор може само да сложи край на острата фаза на конфликта и да ни позволи да преминем към оплакване на всички загинали и възстановяване на страната - казва Подоляк, цитиран от украинския сайт НВ. - Но се съмнявам, че войната за украинците ще свърши дотук. Не и след всичко, което преживяхме. Ясно е също, че Русия няма шанс никъде да докаже, че освен нея някой друг е виновен за тази мащабна катастрофа".

Подоляк, цитиран от украинската агенция УНИАН, заявява пред полски медии, че руснаците са напълно наясно с трудностите, в които се намират и затова поведението на делегацията им на преговорите е омекнало.

"Целият свят видя, че втората по сила армия беше принудена да поиска помощ от Китай, Беларус, Казахстан и Киргизстан, защото се натъкна на съпротива от Украйна, която, между другото, никога не е била военна държава - казва Подоляк. - Този мит за силата на Русия и уважението, което тя заслужава, внимателно култивиран на Запад, току-що се срина“.

„Мога да кажа, че напоследък руската делегация омекна драстично. Сега те преценяват света около себе си по-обективно и се държат много коректно - добавя той. - Няма ги нито наглостта, нито грубостта, присъщи на руските власти. Разбира се, светогледът им е изкривен от собствената им пропаганда".

По думите му Русия първоначално дошла на преговорите "с много желания, повечето от които вече не се разглеждат“. 

Межудувременно Турция изрази готовност да обмисли възможността да стане гарант за сигурността на Украйна в бъдеще, съобщи НВ. Сайтът се позовава на украинското министерство на външните работи след среща на неговия ръководител Дмитрий Кулеба с турския му колега Мевлют Чавушоглу. Вчера Чавушоглу се срещна с руския външен министър Сергей Лавров.

Чавушоглу каза след посещения в Русия и в Украйна тази седмица, че надеждите за прекратяване на огъня са "малко се повишили", съобщи Анадолската агенция, цитирана от НВ.

Според Чавушоглу Украйна е направила предложение петте държави-членки на Съвета за сигурност на ООН (Китай, Франция, Русия, Великобритания и САЩ), както и Турция и Германия, да станат гаранти за сигурността на Украйна. Той каза, че по време на посещението си в Русия е видял, че Москва „не възразява и може да приеме подобно предложение“.

Кулеба е заявил, че е готов на среща с Лавров при посредничестото на Турция.