Русия може скоро да загуби волята си да воюва в Украйна заради големите загуби в жива сила и бойна техника, пише днес в."Ню Йорк таймс", позовавайки се на оценки на Пентагона.

Според консервативна оценка на американското военно разузнаване, за три седмици руските въоръжени сили са дали над 7000 убити, т.е. повече от американските войници, убити за 20 години войни в Ирак и в Афганистан.

Руските загуби днес са по-скоро сравними с тези в сраженията през Втората световна война, пише вестникът. Тогава в битката за остров Иво Джима с Япония САЩ губят над 6000 морски пехотинци за 36 дни. Войната на руския президент Владимир Путин причинява на страната му повече жертви за по-малко време 77 години по-късно.

Според Пентагона 10-процентови загуби (включително убити и ранени) правят военните подразделения небоеспособни. Руските загуби в момента са близко до това ниво при участващи в бойните действия около 150 000 войници и ранени между 14 000 и 21 000 души.

Представителите на американското министерство на отбраната смятат, че високият и увеличаващ се брой на убитите във войната може да разруши волята на руската армия да воюва. Tози извод се появява вече в разузнавателните доклади, които висшите служители в администрацията на президента Джо Байдън четат всеки ден, пише "Ню Йорк таймс".

Един такъв доклад се отнася за ниския боен дух на руските войски и описва как войниците просто паркирали някъде техните машини и изчезвали в горите, пише вестникът.

Той уточнява, че докато украинските сводки преувеличават руските загуби, руските власти съобщават нереално малки числа или изобщо не ги докладват.

Украйна говори вече за над 13 000 убити руски войници, докато руското министерство на отбраната е признало за по-малко от 1000 жертви.

Оценките си американското военно ведомство прави, като сравнява медийните съобщения от двете страни със спътникови кадри от бойните действия. По броя на унищожените или изоставени бойни машини, умножен по числеността на екипажите, може да се добие представа за реалните загуби, пише вестникът.

Според него руският президент Владимир Путин е наясно с хаотичното състояние на сухопътните му войски в Украйна в момента и затова поставя ударение върху бомбардировките, ракетните удари и артилерийския обстрел с цел да изтощи Украйна и да прекърши волята ѝ да се съпротивлява.

"Като се имат предвид закъсненията в постигането на нейните цели и неуспехът ѝ да установи контрол над украинското въздушно пространство, Русия вероятно е изразходвала повече оръжия с въздушно базиране, отколкото първоначално е планирала - пише днес в Туитър британското министерство на отбраната, позовавайки се на разузнавателни данни. - В резултат, вероятно е Русия да прибегне към използване на по-стари, по-малко точни оръжия, които са по-малко ефективни военно и е по-вероятно да причинят цивилни жертви. Последните доклади на ООН показват, че има 1 900 цивилни жертви, включително 726 смъртни случая в конфликта до днес. Истинският брой на жертвите е вероятно да бъде значително по-голям и ще продължи да се качва, докато конфликтът продължава".