Руски артилерийски обстрел отне днес живота на 21 души и рани 25 в украинския град Мерефа, намиращ се близо до обсадения Харков в Източна Украйна, заяви областната прокуратура, цитирана от Франс прес и БТА.

При обстрела са били разрушени училище и културен център, се казва в съобщението. Десет от ранените са в критично състояние. Прокуратурата публикува снимки на разрушените от експлозиите сгради.

Продължава пък изваждането на хора от бомбоубежището изпод театъра в Мариупол. По последни данни засега спасените са 130.

"Добра новина, която очаквахме с нетърпение. Укритието под театъра в Мариупол е устояло. Около 130 човека вече са спасени", написа във фейсбук украинската депутатка Олга Стефанишина.

Тя добавя, че "това е чудо" и описва как спасителните екипи разчистват отломките, за да извадят още оцелели.

Според украинското правителство снощи при руски артилерийски обстрел са били улучени къщи в Харковска област, посочва ДПА.

Нападението срещу Харков е концентрирано около Изюм и Чугуев, заяви украинската армия, като съобщи за неизвестен брой убити и ранени.

Руски войници бяха заснети как раздават в торбички храна на жители на Херсон. Една жителка на града отказа да приеме "подаръка" от руски войник и го увери, че "ако не е червен хайвер, не желая".

Армията също така каза, че е имало силни експлозии в Херсонска област. Тя предупреди, че има все по-сериозни нарушения в снабдяването с електричество, вода и газ в голяма част от Украйна и че недостигът на храни и лекарства предизвиква нарастваща тревога.

В Чернигов се увеличават жертвите, като само вчера руските сили са убили 53 души, каза управителят на Черниговска област Вячеслав Чаус, цитиран от Ройтерс.

"Понасяме тежки загуби - 53 граждани бяха убити вчера", заяви той.

Информацията за момента не може да бъде потвърдена по независим път. Русия отрича да взема на прицел цивилни, отбелязва Ройтерс.