На 5 март протестите срещу окупаторите на Херсон продължават. Смел украинец се качи на руски танк в движение и развя знамето на страната си.

В социалните мрежи се появиха и множество клипчета на жители на града, които дружно призовават окупаторите на града "да си отидат по домовете". 

Едно от най-популярните видеа бе публикувано на профила в "Телеграм" на съветника на вътрешния министър Антон Герашченко.

От сутринта на 4 март в Херсон вече се излъчват 24 руски телевизионни канала. Това съобщи "Обществено. Херсон" в "Телеграм", цитирано от "Gordonua".

Всички местни телевизионни канали са спрени, с изключение на един, по който се излъчва маратон, отбелязват местни журналисти. 

Кореспондентите на украинските медии, които продължават да работят в Херсон, твърдят, че ситуацията в града е трудна. Властите предупредиха за възможна хуманитарна катастрофа и призоваха правителството и въоръжените сили да създадат "зелен коридор", за да могат да се внасят лекарства и храна в града.

Вечерта на 4 март обаче окупаторите забранили да се отвори "зелен коридор" за доставка на хуманитарна помощ в област. Преди това украинските власти подготвиха 19 камиона със запаси, чиято цел бе да снабдят Херсон и околността с най-необходимите стоки. Руснаците обаче декларирали, че сами ще предоставят хуманитарна помощ.