„Искам да се извиня заради моята страна - България, че правителството не е 100 процента „на линия“, президентът не е на „линия“ и не подкрепя с цялото си сърце Украйна.“

Това заяви в Европейския парламент българският евродепутат Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП).

Той говори при изслушване на украинския министър на отбраната Олексий Резников, организирано от Комисията за външна политика, Подкомисията за сигурност и отбрана и Делегацията „ЕС-Украйна“.

Може обаче твърдо да се каже, че по-голямата част от българското население е с Украйна, допълни Ковачев.

„То подкрепя смелите войници на Украйна, които са българо-, руско- и украинскоговорещи. Това е най-доброто доказателство, че пропагандата на Путин е грешна, че народът на Украйна няма да приветства агресията на Кремъл и ще се бори за своята и нашата свобода“, изтъкна българският представител.

Олексий Резников не отговори пряко на въпроса на българската социалистка Елена Йончева - дали вече страната му преговаря за военна помощ от руски бойни самолети, с каквито разполагат България, Полша и Словакия, и до каква степен тези машини са необходими за отбраната на Украйна.

„Не мога да разкрия всицчки подробности. Но искам да кажа следното: лично аз подписах писма до всеки министър на отбраната от вашите страни (членките на ЕС – б.р.). Те бяха изпратени на министрите чрез нашите аташета, както и чрез хора, работещи в нашите посолства.

Можете да изпратите запитване до вашите министри и да проверите с какви дати са тези писма, защото не беше само едно писмо.

И след това се задейства вашата бюрокрация. Министърът на отбраната казва: Не е наша отговорност, а на министъра на икономиката. Трябва да имаме специален лиценз, който да изпратим за проверка на специална комисия, и т.н. Знаете, че трябват седмици, а хората умират“, каза Резников.

Той заяви, че на някои от исканията Киев изобщо не е получил отговор, но не даде конкретни примери.

„Призовете вашите правителства, включително тези, които са полукомунистически или пропутински, излезте на улицата, демонстрирайте, попитайте ги какво са направили за Украйна“, обърна се украинският министър на отбраната към евродепутатите.

Той припомни, че в Гърция, Италия и Испания има много имоти, притежавани от руски кметове, бизнесмени, правителствени функционери. Има и яхти, които властите могат да арестуват и отнемат.