Следовател Бойко Атанасов без особена изненада е първият кандидат-член на новия ВСС, който трябва да встъпи от 3 октомври. Той се самопредлага, става ясно от съобщение на пресецнтъра на Съвета.

"Следовател Атанасов заявява, че досегашната му дейност на независим магистрат, го „ангажира морално“ и изразява готовност да вложи своята професионална компетентност за усъвършенстване и независимост на съдебната власт, както и за повишаване морала на ВСС", пише в него.

Атанасов традиционно кандидатства за множество позиции в системата - от различни ръководни постове, напоследък до европейски делегиран прокурор, а и за депутат. Според движение "Боец" той е достоен и за главен прокурор.

Атанасов навремето разбуни духовете, като каза, че т. нар. Отдел 1 "Специализиран", създаден със заповед на Сотир Цацаров в столичното следствие, представлява "шпицкоманда", с която политици и бизнесмени се държат "на трупчета". Това предизвика мощен отпор на "здравите сили" в системата, като включително делегации от прокурори - водени тогава от редовия обвинител Иван Гешев, идваха във ВСС да засвидетелстват своята лоялност и да заявят, че такова нещо няма.

Иначе общите събрания на следователите ще са на 4 и 11 юни в зала 3 на НДК.

Това на съдиите ще бъде на 18 и 25 юни, а на прокурорите - на 2 и 9 юли 

Ето и съобщението:

„Общи събрания за избор на членове на Висшия съдебен съвет 2022 г.“ е публикувано първото предложение с кандидатура за изборен член на ВСС

14 март 2022 година

В раздел „Общи събрания за избор на членове на Висшия съдебен съвет 2022 г.“ е публикувано предложение до Общото събрание на следователите за избор на членове на ВСС, с което Бойко Атанасов – следовател в Следствения отдел при Софийска градска прокуратура, предлага своята кандидатура за изборен член на ВСС.

Следовател Атанасов заявява, че досегашната му дейност на независим магистрат, го „ангажира морално“ и изразява готовност да вложи своята професионална компетентност за усъвършенстване и независимост на съдебната власт, както и за повишаване морала на ВСС. Посочено е, че в периода от 10.06.2002 г. до 08.05.2009 г. е заемал длъжността „следовател“ в Софийска градска прокуратура, от 08.05.2009 г. работи в Следствения отдел при Софийска градска прокуратура.

Общото събрание на следователите за изслушване на кандидатите ще се проведе на 4 юни 2022 г. в зала 3 на Националния дворец на културата. Съгласно чл. 29в от Закона за съдебната власт и чл. 12 от Правилата за провеждане на избори за членове на Висшия съдебен съвет от съдиите, прокурорите и следователите, предложенията за член на ВСС се депозират  в деловодството на ВСС след обнародване в Държавен вестник на свикването на Общото събрание и не по-късно от два месеца преди първата събота на провеждането му - до 03 април 2022 г. включително, заедно с писменото съгласие на кандидата и се обявяват заедно с мотивите и имената на предложителите на интернет страницата на Висшия съдебен съвет в срок до три дни от постъпването им.