Както и се очакваше, кандидатът Бойко Атанасов „раздвижи“ скучноватата процедура по изслушване и избор на европейски делегирани прокурори. 

Прокурорската колегия на ВСС от днес изслушва 35-имата кандидати, сред които има 2-ма съдии, 4-ма следователи и 29 прокурори. Те се борят за 10 места (специално за България е определено това число) на местните магистрати, които стават подчинени на Лаура Кьовеши и би трябвало да работят у нас независимо и без да са подчинени на нашия главен прокурор. Въпреки че си остават действащи български магистрати.

Един от кандидатите е Бойко Атанасов, който има стара „закачка“ с Иван Гешев още от времето, когато сегашният обвинител № 1 е прокурор в СГП, а Атанасов - следовател там. През годините двамата се „замеряха“ и с доста сигнали, още преди Гешев да оглави държавното обвинение.

Атанасов обичайно кандидатства за всякакви ръководни постове в системата и е „любимец“ на Целия ВСС още от времето на Сотир Цацаров.

Днес в рамките на 10-минутното изложение, на което всеки кандидат има право, той повтори вече казваното:

„Присъствал съм, когато настоящият главен прокурор е водил преговори с лидер на организирана престъпна група.“

(Всъщност тук той има предвид сключването на споразумение - процесуална възможност пред прокурора за всяка дело. То обаче накрая така или иначе минава през съда за одобрение - б.р.).

Понеже все пак актът трябва да бъде одобрен (или не) в съдебно заседание, Гешев се поинтересува накрая - как така се сключват „тайни споразумения“ - не му било ясно чисто процесуално. На това разпитваният кандидат го прати „да чете „Биволъ“.

Иначе Атанасов посочи, че има предвид делата за данъчни престъпления, известни като „Недосегаемите-1“, преляло в „Недосегаемите-2“. Той обвини Гешев, че там има освен лица, с които е сключено споразумение, и такива, срещу които са свалени обвиненията, а някои са получили условни присъди.

Следователят се затрудни видимо на някои въпроси от колегията, касаещи регламента за функционирането на европейската прокуратура, на която иска да стане член.

Но пък бе повече от остър за липсата у нас на резултати в преследванто на измамите с евросредства - което е и целта пред бъдещата европрокуратура.

„Доколкото ми е известно, има негласна директива по такива дела да не се работи активно. Липсват осъдителни присъди“, заяви Атанасов.

Той на няколко пъти повтори, че има симбиоза между държавното обвинение и олигархията, после каза поименно Бойко Борисв и Делян Пеевски. Точно затова се е наложило създаването на европейска прокуратура.

Тук членовете на прокурорската колегия (традиционно - нито един не бе в дисонанс с Главния) го попитаха - ако смята, че само българските проблеми са наложили създаването на Европейска прокуратура, защо тя ще действа и в Германия, Нидерландия и т.н.

„Защо смятате, че причината е у нас“, поинтересва се най-пресният член на ВСС  Евгени Иванов, доскорошен председател на Асоциацията на прокурорите.

Атанасов каза:

„Не са налични никакви осъдителни присъди за кражби от европейския бюджет. Това е крайно показателно за работата на разследващите органи, извършващи подобни разследвания.

Вкаран е огромен ресурс от специализирани органи, които са натоварени да извършват такива разследвания. Но поне на мен не ми е известно нито едно дело... Провалите са огромни.“

На това по-късно Гешев го попита да представи откъде са му данните, защото неговата статистика била друга:

„С коя статистика на кои държави сте запознати и откъде черпите информация, че България няма осъдителни присъди? На ВКС ли, на прокуратурата, просто да ми кажете? Аз разполагам с конкретна статистика, която явно не съвпада с вашата... Просто да ни ориентирате с прокурорската колегия.“

Атанасов пък още веднъж се „закачи“ персонално с него, като апелира - щом ръководи еднолично пресцентъра на прокуратурата, да публикува там успехите по делата за висока корупция, както и личните си „пазарлъци“ с групите „Недосегаемите“. А не само СРС-та свързани с президента, защото обществото имало интерес и тези неща да прочете... 

Той също така посочи, че самите правила на изслушване на европейски делегирани прокурори са порочни, не дават отчет за работата и почтеността на кандидатите, а са „подходящи за конкурс за туроператори“ - защото показвали само кой къде в чужбина е ходил на семинар. 

Атанасов сподели, че той самият никъде не е ходил на семинар (на които те праща ръководството) и затова пък е имал време да работи и да става все по-добър. Въпреки това посочи, че за 2020 г. не е получил бонуси, за разлика от колегите си, които получавали до 10 000 лв. Същата била ситуацията при него и за 2019-а, 2018-а и 2017-а...

На това от залата се поинтересуваха - твърди ли, че всички други кандидати, които се изслушват днес, са корумпирани? Тук той леко се разколеба... 

Все пак обяви, че от изслушването зависи дали ще се превърне българският офис на европрокуратурата в работещ специализиран орган, или „ще се състои едно голямо фиаско“.

Атанасов каза, че прокуратурата е политическа бухалка в момента и обяви, че ако спечели мястото...:

„... Работата ми като европейски делегиран прокурор ще изиска предпазливост в контактите ми с националната прокуратура на страната и нейните представители.“

Той смята, че „политическата корупция ще използва всичките си лостове и механизми да се предпази от назначаване на независими магистрати за европейски делегирани прокурори. Очевидна е управленската съгласуваност да не се преследват извършителите на такива престъпления“.

До края той нарече Гешев „водещ“ - на което главният прокурор отбеляза, че не се обижда, но не бил водещ. Нарече го и „инструмент“ - както той сам се „заявил“ в едно интервю.

На свой ред Гешев предложи нещо: понеже така и така явно си чете написан текст, би ли го предоставил, за да се публикува той на сайта на ВСС - за наслада и удоволствие на всички граждани.

Атанасов отказа - не би му доставил удоволствие по никакъв начин.

Изслушванията продължават в близките дни с другите кандидати.