Заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман каза по телевизия "Фокс нюз", че вижда признаци за готовността на Русия да се ангажира със сериозни преговори за прекратяване на войната в Украйна.

Шърман отбеляза, че Съединените щати се стремят да подкрепят Украйна, както и „да окажат огромен натиск върху руския президент Владимир Путин да се опита да промени изчисленията си, да сложи край на тази война, първо да се постигне прекратяване на огъня, да се създадат хуманитарни коридори и да се сложи край на тази инвазия”.

"Този натиск започва да има някакъв ефект. Виждаме някои признаци на желание за наистина сериозни разговори, но трябва да кажа..., че засега изглежда, че Владимир Путин възнамерява да унищожи Украйна. Ние трябва да помагаме на украинците по всякакъв възможен начин“, каза Шърман.

Тя подчерта, че Путин "много лошо е изчислил как ще протече тази война".

Британското министерство на отбраната съобщи, че руските войски са блокирали черноморското крайбрежие на Украйна, отрязвайки страната от международната морска търговия, предаде телевизионният канал "Настоящее время".

В последните 24 часа

Главната прокуратура на Украйна съобщи, че 90 деца вече са загинали в страната заради руската военна инвазия, съобщи телевизия "Настоящее время". Към 14 март над 100 деца са ранени. Най-много са пострадалите в районите на Киев, Харков, Донецк, Чернигов, Суми, Херсон, Николаев и Житомир. Само на 13 март в резултат на обстрела на цивилна инфраструктура в Николаевска област загинаха две деца и още две бяха ранени.

В резултат на удар от снаряд в жилищна сграда на квартал Оболон в Киев загинаха двама души, още трима са настанени в болница, съобщава Държавната служба за спешна помощ на Украйна, цитирана от същия тв канал. Рано сутринта артилерийски снаряд попадна в девететажна сграда в жилищния район в северната част на Киев. Апартаментите на третия и четвъртия етаж са частично унищожени. По последни сведения спасителите са евакуирали 63 души от блока, пожарът в него е изгасен. Търсенето на пострадали продължава.

"Харковско преживя сложна нощ - соъобщи във Фейсбук местната полиция. - Руските окупатори, без да спират, биеха по жилищни квартали, болници, обекти на инфраструктурата и промишлеността. В резултат на многочислените разрушения и пожари има загинали и ранени".