Руското правителство поискало от Китай военно оборудване и друга подкрепа. Това сподели пред "Политико" американски представител в неделя, пожелал да запази анонимност. Това вероятно показва, че Москва не е уверена в позициите си, след като повече от две седмици се затруднява да навлезе по-дълбоко в Украйна.

Служителят не пожела да даде подробности относно искането на Русия, както и по какъв начин Съединените щати са се сдобили с тази информация. Белият дом отказа да коментира.

Откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари кампанията й за превземане на столицата Киев и други ключови региони беше спряна или значително забавена, най-вече заради подкрепяната от Запада съпротива на Украйна. Изпращането на хиляди противотанкови и противовъздушни ракети, заедно с друго модерно оборудване, помогна на украинските войски да унищожат руските десетки бойни самолети, хеликоптери и други превозни средства. Макар Русия да поддържа военно превъзходство, сериозните загуби превърнаха кампанията й в кошмар.

Днес съветникът по националната сигурност Джейк Съливан ще се срещне в Рим с Ян Джиечи, високопоставен дипломат от Китай, за да обсъдят руската инвазия в Украйна.

В неделя Съливан каза пред Си Ен Ен, че за Пекин "със сигурност ще има последствия при предприемането на мащабни усилия за избягване на санкции или ако подкрепи Русия да го направи".

"Няма да позволим да има спасителен пояс за Русия срещу тези икономически санкции от която и да е страна по света".

Водената от САЩ и Европа кампания на икономически санкции срещу Русия накара Москва да търси повече икономическа помощ от Китай.

"Част от нашите златни и валутни резерви са в китайска валута, в юани", каза руският финансов министър Антон Силуанов по време на неделно телевизионно интервю. "И виждаме какъв натиск се упражнява от западните страни върху Китай, за да ограничат взаимната ни търговия с Китай".

Военната подкрепа, за която Русия разчита на Китай, е по-малко ясна. Може би Москва търси "проучвателни разговори", посочва Майкъл Кофман, директор по руски учения в базирания във Вирджиния мозъчен тръст CNA. Или "може да са чиповете това, от което наистина се нуждаят", изтъква той.

Но по-голямата част от полупроводниците, допълва Кофман, идват от Тайван, чието правителство наложи глобални ограничения за износ към Русия.

Русия "определено е изостанала с няколко години при доставките на оборудване", подчертава Кофман.

Начинът, по който китайският лидер Си Цзинпин ще избере да подкрепи Путин - с когото се е срещал 38 пъти - може да даде ясен сигнал за силата на техните връзки. Обикновено Русия е тази, която продава оръжия на Китай. Така че приемането на молбата ще подчертае променената динамика.