Съставът от върховни съдии, който трябваше да решава на последна инстанция съдбата на Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, си е направил отвод.

Това става ясно от прессъобщение на ВКС.

Така нов състав с докладчик Спас Иванчев (Румен Петров и Татяна Грозданова – членове) ще решава съдбата на тримата. Както е известно, на две инстанции те получиха осъдителни присъди за поискан и получен подкуп от предприемача Александър Ваклин, като в крайна сметка Апелативният спецсъд се произнесе: 8 години затвор за бившата кметица на столичния район "Младост" Иванчева, 7 години за бившата зам.-кметица Петрова и 6 г. за помагача Дюлгеров.

Интересна е историята с отвода, подаден на 21 февруари от досегашния състав - Ружена Керанова, Елена Каракашева и Деница Вълкова.

Според "Сега" това е сигнал, подаден до ВСС от две НПО - "Център за приложно-правни изследвания и практики" и "Диалог за правосъдие".

Макар и неизвестни за широката публика, двете организации са сред най-ревностните защитници на главния прокурор Иван Гешев и смятат, че искането за уволнението му е удар срещу независимостта на съдебната власт (същото твърдят от ДПС, от браншовите камари на следователи и прокурори, от спецсъда и пр., б.р.).

В сигнала им до ВСС се прави връзка между това, че гаранцията от 10 000 лв. за свободата на Иванчева бе платена от адвокат Албена Белянова, която не е защитник по делото. В същото време Белянова е била в инициативния комитет, който издигна тогавашния председател на върховния съд Лозан Панов за президент.

Клуб Z припомня, че на 21 юни 2021 г. Иванчева - вече в напреднала бременност, за пръв път след повече от 3 години бе пусната с някаква друга мярка, различна от арест - в случая 10 000 лв. гаранция. Самата тя обяви, че няма възможност и призова хората да й помогнат.

Само след часове и адвокатът й Николай Хаджигенов, и самата подсъдима благодариха на адвокат Белянова, че е внесла гаранцията като жест назаем.

В определението за отвода, цитирано днес от "Сега", магистратите пишат, че те са абсолютно безпристрастни. Но и обществото не трябва да има съмнение в това, което преценяват за достатъчно основание да се оттеглят от делото. Съдиите напомнят, че по закон гаранцията може да бъде платена от всеки.

"Извършените действия по делото не са повлияни от каквото и да е въздействие", пишат те. 

Междувременно 48-годишната Иванчева роди момче. Развръзката предстои на 16 март, като върховният съд може да оправдае подсъдимите, да потвърди присъдите - напълно или частично, да ги намали или да ги върне на долната инстанция за разглеждане от нов състав. Не може да ги завиши.