Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчва ще лежи 8, а не 20 години, а заместничката й Биляна Петрова - 7 вместо първоначално присъдените 15 г. Третият от групата - Петко Дюлгеров, получи днес 6 години вместо първоначалните 12.

Петко Дюлгеров

Днес Апелативният специализиран наказателен съд изцяло отмени присъдите на тримата, дадени от първата инстанция спецсъда. Всички трябва да влязат в затвора при първоначален строг режим, имат присъдени глоби и съответно 10, 9 и 6 години, в които нямат право да заемат ръководни държавни и общински длъжности.

Днес АСНС прие, че тримата са поискали и получили от предприемача Александър Ваклин общо 250 000 евро неследващ се дар, които после са намалени до 187 500 евро (в левова равностойност това е съответно 488 957,50 и 366 718,13 лева). Иванчева ги е поискала, за да изпълни задълженията си по съобщаване на заповед, а другите двама умишлено са я улеснили.

Съдът прие и факта, че намерените 70 000 евро общо у тримата при ареста на 17 април 2018 г. са първата вноска по рушвета.

Съдът обаче не прие, че са завишили подкупа на 500 000 евро, както твърдеше прокуратурата. Сега рушветът е в "особено големи размери", но не представлява "особено тежък случай", поясни част от мотивите зад решението председателят на състава и на самия АСНС Георги Ушев. Това е така, тъй като за другото трябва да е налична "изключително висока степен на обществена опасност на дееца". А такава няма.

АСНС отменя напълно присъдата на първата инстанция, тъй като приема, че не може да бъде поправена само с корекции. Така например съдията Иво Хинов от обикновения спецсъд бе ги осъдил за поискан подкуп, тъй като приема, че текстът на съответния чл. 301 от НК: "Длъжностно лице, което поиска или приеме дар...", говори за алтернативност: или–или. Сегашният състав не споделя това разбиране, подчерта Ушев.

Също така АСНС не прие, че Ваклин ги е подстрекал към подкуп - нещо, което твърдеше първоинстанционният съд по повод "втората порция" от договорени още 250 000 евор за бъдещите проекти на Ваклин.

Клуб Z припомня, че държавното обвинение твърдеше най-общо следното: на Ваклин му бавят строеж с размер около 12 500 м разгърната площ. Той се свързва и му поискват по 20 евро на метър за Иванчева. После той казва - ама аз имам още два бъдещи проекта в района, и затова му "намаляват" цената на 15 евро/м за вече осъществяващия се строеж, и 10 евро за бъдещите. Така се получавала "пакетната" цена с отстъпка от €500 000.

Днес АСНС "закова" подкупа на първоначалните €250 000, намалени, както казахме, на €187 500, но не прие, че към тях са добавени бъдещи 250 000 евро, защото това "касае бъдещи действия, които не е ясно да са били конкретизирани".

Съдът се съгласи с прокуратурата и остави и тримата под домашен арест.

И на тримата ще им бъдат приспаднати периодите, в които са били под арест и под домашен арест от 17 април 2018 г.

Присъдата може да бъде обжалвана и протестирана пред ВКС.

Ключови думи

Коментари

Колю Колев's picture
Колю Колев
арсений

Деба тия съдии! От различни

Деба тия съдии! От различни учебници ли са учили... 20, сега 8, а ВКС може да ги напражи пак 15... КЛОУНИ В ТОГИ!!!
 's picture

Petyo9

Аз си задавам

друг въпрос - колко глоба и обезщетение ще трябва да платим (ние, целокупният български народ) след като ЕСПЧ, Страсбург ни осъди (по делото Иванчева) за погазване на човешките права и липса на върховенство на правото. За кой ли път....
 's picture

Pen40

Ушевият съд

Ушев изпълни поръчката. Очаква го кариерен бонус. Минимум върховен съдия, а може дори председател на ВКС.
Blagovesta Vasileva's picture
Blagovesta Vasileva
тутифрути

трябваше

Иванчева и Петрова да бъдат оправдани. Никой не вярва че са взимали подкуп.
 's picture

Petyo9

Доказано е,

че не са вземали подкуп. Тях ги съдят за ПОИСКАН, а не за ВЗЕТ подкуп.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.