Не може да се разчита на правителствата на страните членки самите те да премахнат „златните“ визи и паспорти, а е необходимо законодателно предложение на Европейската комисия.

Така отговори на въпрос на Клуб Z нидерландската евродепутатка София ин 'т Велд от либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ). Тя бе помолена да коментира приемането от Народното събрание на първо четене преди близо месец на законопроекта за премахването на „златните“ паспорти и същевременно отхвърлянето на проекта за отмяна на „златните“ визи.

"Това само подчертава необходимостта от регулирането. Позицията на Комисията засега е, че страните членки сами ще разберат, че схемите за гражданство и пребиваване срещу инвестиции не трябва да бъдат използвани“, каза Ин 'т Велд.

Тя изтъкна, че тези схеми са много интересен, привлекателен и изкушаващ източник на доходи за много страни. Колкото по-малка е една страна, толкова е по-изкушаващо, защото приходите от „златни“ паспорти и визи съставляват голяма част от националния бюджет. Това не важи такава степен в по-големите страни.

София ин 'т Велд говори в Европейския парламент в Страсбург часове преди евродепутатите да гласуват доклада й за предоставянето на гражданство и право на пребиваване срещу инвестиции от страните в ЕС.

В последния момент в него бе внесено изменение, засягащо специално рускикте олигарси. В него се призовава всички държави членки да спрат издаването на „златни“ паспорти и визи за всички кандидати от Русия. Сред авторите на изменението е и българската социалистка Елена Йончева.

Докладът бе обсъден в пленарната зала на 7 март. Днес София Ин 'т Велд изрази разочарованието си от изказалите се еврокомисари Дидие Рейндерс (по правосъдието) и Илва Йохансон (по вътрешните работи). Според нея от думите им сатанало ясно, че Комисията няма да направи нищо, а страните членки сами трябва да прмахнат схемите за гражданство и престой.

В доклада се предлага „златните“ паспорти да бъдат постепенно премахнати до 2025 г., а „златните“ визи да бъдат строго регулирани.

Нова опасност представляват трети страни, които имат безвизов режим с ЕС, изтъкна Ин 'т Велд. Все по-често различни хора си купуват гражданство на тези държави и така получават достъп до ЕС.