Всички държави членки на ЕС незабавно да спрат да издават „златни“ паспорти и визи за всички руски кандидати.

За това призовават група евродепутати. Сред тях е българската социалистка Елена Йончева, действаща от името на своята политическа група в Европейския парламент.

Призивът се съдържа в изменение към доклада за схемите за предоставяне на гражданство и право на пребиваване срещу инвестиции. Той е изготвен от нидерландската депутатка София ин 'т Велд и ще бъде обсъден тази вечер на пленарна сесия на ЕП в Страсбург. Гласуването е утре.

В изменението се призовава страните от ЕС да направят повторна оценка на всички одобрени заявления на руски граждани през последните няколко години, като използват всички възможности съгласно националното право и правото на Съюза. Така ще бъде гарантирано, че нито едно руско лице, което има финансови, икономически или други връзки с режима на Владимир Путин, не запазва своето гражданство и права на пребиваване или че такива лица са временно възпрепятствани да упражняват тези права.

Европейската комисия е призована да провери тези оценки и спешно да представи законодателно предложение за пълна забрана на схемите за „златните“ паспорти и визи за руски граждани, които подлежат на целенасочени мерки.

Интересното е, че самата  София ин 'т Велд е сред авторите на изменението. В досегашния си вариант в него не се споменаваха поименно държави, от които са бенефициентите по схемите.

Очевидно причина за именението са санкциите срещу Русия и обкръжението на Путин, наложени от Съвета на ЕС заради войната в Украйна. Миналата седмица на извънредна пленарна сесия в Брюксел евродепутатите приеха резолюция с призива страните от ЕС, в които съществуват схеми за „златни“ визи (сред тях е и България), да направят преглед на всички, получили право на пребиваване срещу инвестиции, и да лишат от него всички облагодетелствали се руски милионери и техните семейства. 

Какво още се казва в доклада

Три държави от ЕС в момента издават „златни“ паспорти. Това са България, Малта и Кипър. В документа е отбелязано, че страната ни е внесла законодателно предложение за прекратяването на тази схема. В действителност през февруари Народното събрание прие на първо четене внесените от правителството промени, предвиждащи премахването на схемата.

България е и сред 12-те страни членки, издаващи „златни“ визи, т. е. разрешения за пребиваване срещу инвестиции.

Евродепутатите изтъкват, че привличането на инвестиции е обичаен метод за поддържане на добре функциониращи икономики на държавите членки, но не трябва да поражда правни рискове и рискове за сигурността на гражданите на ЕС.