Парламентът прие на първо четене промени в закона за българското гражданство, внесени от правителството, с които се премахват т.нар. "златни паспорти" - български паспорти, получени срещу направени инвестиции.

Депутатите отхвърлиха на първо четене законопроект на ДПС, с който освен златните паспорти се премахваха и т.нар. "златни визи" - получаване на постоянно пребиваване срещу направени инвестиции. Темата обаче ще се обсъжда между двете четения.

Не бе приет и законопроект на ДПС, с който се иска пълна проверка на всички случаи на "златни паспорти" досега.

Основна тема в дебата бе кой е виновен за злоупотребите със златните паспорти. Още в началото правосъдният министър Надежда Йорданова заяви, че това е ставало "с любезното съдействие на ДПС".

Йордан Цонев (ДПС) обаче изтъкна, че движението е било против тази възможност. Впоследствие режимът за получаване на гражданство срещу инвестиции е бил затегнат, като в тази инициатива са участвали и представители на ДПС. САЩ и ЕС обаче са показали, че не са съгласни дори с този затегнат режим и затова сега движението предлага тази възможност да отпадне изобщо.

"Гражданството е свързано с ценности, с лоялност между индивида и държавата. Лековатото отношение е недопустимо. Имаше руски олигарси, които получиха гражданство за особени заслуги", каза Атанас Славов от "Демократична България".

И допълни:

"Инвестициите ще дойдат, когато има върховенство на правото и ниски нива на корупцята. ДПС опитват да изчистят потъмнелия публичен имидж заради санкциите по "Магнитски". Вярвам, че трябват по-сериозни усилия да се случи това".

Петър Куленски ("Продължаваме промяната") заяви:

"Когато ДПС ви каже "добър ден", погледнете къде е слънцето."

На което Хамид Хамид (ДПС) отговори:

"Вашият премиер, вашият лидер, вашето слънце пред нас обеща да подкрепите законопроекта за пълна проверка. Сега се отмятате. Аз разбирам - "канадски гажданин съм, не съм канадски гражданин". Отмятате се през 20 секунди".

Антоанета Цонева ("Демократича България") пък изтъкна, че според финансовото министерство на САЩ Делян Пеевски е използвал Илко Желязков за схема за издаване на български документи за пребиваване.

"Бъгария е страна, в която всичко се продава, включително гражданство", заяви Курм Зарков (БСП).

И допълни:

"Въобще не е ставало дума за някаква реална политка, а за опит за откриване на пазар. В момента, в който се поставиха изискванията инвестицията да е релна, нямаше повече никакъв интерес към тази процедура. Десетина години отне на държвата да го разбере, отвън го разбраха преди нас.

Инвестиции, растеж, благоденствие, не се постигат чрез схеми. Необходим е правов ред, образовани хора, перспектива на държавата."

Йордан Цонев (ДПС) заяви, че на повечето желаещи им е достатъчно да имат само постоянно пребиваване или "златна виза" и затова и тази възможност трябва да отпадне.