Това, че един знак - няколко чертички - може да стане символ на зло, не е странно. Случвало се е и преди - и до днес индийци, непалци, монголци, дори китайци се чудят защо наивните западняци толкова се възмущават на един пречупен кръст, символ на щастие и благосъстояние.

През последните 13 дни войници на руския диктатор Владимир Путин нахлуха в европейска държава. Хиляди танкове и стотици хиляди мъже стрелят по цивилни, по жени и деца, по хуманитарни коридори, по болници, училища, детски градини, ток, комуникации. Убиват хората в Украйна, убиват самата Украйна.

Много от тях носят буквата Z на броните си или на униформите си. Z, заедно с V, X, кръгчета, триъгълници. Подобни знаци се поставят на руски военни машини от години - още от 2014 г., когато всъщност започна войната в Украйна, подновена сега. 

Подобни маркировки винаги е имало по време на война, по много причини - да отличаваш от противника своите танкове, когато той има същите (както е в Украйна), да се определя типът войски, да носи символика. Според някои е Z "За победы", според други - "Запад". Руското министерство на отбраната пуска пропагандни снимки със Z и V с всякакви внушения - сила, правда, истина, без особен опит дори за добра алитерация.

Руснаци, подкрепящи диктатора, се влюбиха в Z и го сложиха на фланелки, носиха го на състезания. 

Но тази буква и всички европейски букви са наши, символи на много повече от престъпленията на един истерик с ядрени ракети. Няма да му ги дадем.

Някои ни призовават да си сменим името, или ехидно ни иронизират.

Няма да стане. Защото нашият Z не е техният Z. Техният Z е Zло, Zабрана, зверство, затвор, забвение. Нашият Z е Zнанието, заинтересоваността, въпросът Защо. Нашият Z днес е Зеленски. 

Слава Україні.