Бившият военен министър и два пъти служебен премиер Стефан Янев се отрече от определението "военна операция", което му навлече гнева на мнозина и доведе до искане за оставката му. Янев призна, че руската инвазия в Украйна е "война". Но посочи, че ако все още беше министър, нямаше да се съгласи за изпращане на военна помощ за Киев.

Янев, без да искал да спекулира, посочи че е бил освободен като титуляр на МО малко след като е поставил пред САЩ въпроса за компенсации за забавянето при доставката на изтребителите F-16, които България си поръча.

А по отношение на това ще оглави ли партия - щял. Ако имал съмишленици.

Фили и фоби

Всичко това ексминистърът обяви в пространно интервю за бТВ тази вечер, което започна с въпроси около евентуалния му политически проект, за който отдавна се говори, а преди няколко дни Янев заяви само, че ще каже, "когато му дойде времето". 

Днес не каза нещо кой знае колко по-различно, освен, че ако има желаещи за партия, щял да участва, а ако го изберат - и да стане неин лидер. По думите му у нас имало "вождизъм":

"Една партия се прави от хора. Ако аз успея да намеря такива хора, може би бих участвал в такава партия. Така че нека не се говори с "аз", а с "ние". Така че, когато му дойде времето, ще кажа".

На въпрос готов ли е да е лидер, отвърна:

"Лидера го избира самата партия. Когато се съберат тези хора, те ще си изберат лидера. Аз не отказвам да лидирам".

А какви ще са "тези хора"? 

"Преди всичко трябва да обичат България, да бъдат българофили. Обществото ни е разделено на фили и фоби, нека да мислим за България, да ни има като българска държавност, запазила своята самобитност, култура и всичко останало".

Таланти за нова партия

На въпрос няма ли сега такива партии, Янев отвърна, че вероятно имало такива, които "в една или друга степен отразяват тези възгледи". Но трябвало да се помисли за "друг момент".

"Като че ли свикнахме, че нашите избори се провеждат с 30-40% избирателна активност. Нямаме представителност, имаме едно мълчаливо мнозинство, което не е представено във властта".

А изводът: талантите, които са в непредставената част от спектъра, когато се направи едно голямо ядро от единомишленици, можело да направят и подкрепят една нова партия.

Понеже вече се спекулира, че евентуална партия на бившия премиер на президента Румен Радев ще "краде" от русофилските БСП и "Възраждане", Янев бе попитан и за това дали левицата трябва да се безпокои.

"Не съм казал, че ще събера екип, който ще прави някакви рейдърски атаки и ще завземе структурите ѝ".

След което препоръча социалистите да се замислят за вътрешните си проблеми, които били по-големи от тези отвън - че някой иска да им вземе партията.

А в какъв спектър ще се движи новият проект?

"Всичко зависи от хората, всичко зависи от "ние", не от "аз". Пак се връщаме на проруски, проамерикански, проевропейски. Ами нека да бъде българска. Да видим от какво се нуждае народът - да преживява, да добрува, да дава път на децата си, образование, социални системи. Живеем в препокриващи се кризи, но най-голямата е демографската. За нея се говори много отдавна, но не правим нищо. Решение е да се подпомогне икономиката, бизнесът", заговори Янев с езика на Корнелия Нинова.

Да поработим върху речника си

Янев посочи още, че "не, в никакъв случай не се поставят под съмнение решения на НАТО или ЕС. Но пък по думите му България е отгледала поколения от хора, които не защитават националния ни интерес в двата съюза, в които участваме, а само пригласят на мозинството или на някоя доминираща държава. 

На коментара на премиера Кирил Петков за него - че назначаването му е било грешка, че е готвил отдавна проекта си, което личало от изразяваните му самосиндикално позиции и затова го е освободил, отвърна:

"Не се чувствам като грешката. Но в момента коментираме думите на един човек, който на първо място направи внушение - че имам готова партия и на второ място - непознаване на функционирането на държавата. Той не може да ме уволни - а Народното събрание (което гласува съставът на Министерския съвет, б.р.).

Така че нека да поработим върху речника си и да не говорим за някакви постове. Да разбере какво точно управлява."

Самият Янев разбрал, че Петков ще му поиска оставката миналия уикенд. Премиерът му написал съобщение. И тук ексминистърът на МО каза нещо любопитно. Както е известно, поръчаните от България изтребители ще закъснеят - според него - с 15-18 месеца. Той поискал от САЩ "да компенсираме това закъснение". През март трябвало да дойдат американски представители, но се случили "тези събития". На въпрос кои събития, войната ли - Янев отвърна, че няколко дни преди поисканата му оставка, е поставил изисквания за компенсации.

"Съвпадение, не искам да правя спекулации", намекна все пак.

Иначе имал бил много разговори с Петков, в т.ч. за позицията ни в НАТО. Бил неразбран за батальонната група. "Във времена като днешните всеки емоционално започва да разбира и от военно строителство, и от всичко останало", посочи и обясни, че е искал (и има такова решение на МС) българска група с допълване на дефицитите от нашите съюзници. Но най-голямото разминаване било с позицията на Корнелия Нинова, която преди дни обяви как той е искал чуждестранна батальонна група.

Разбира се, че е война

Оказа се, Янев вече смята, че случващото се в Украйна е "война", а не "военна операция", както цитира Владимир Путин докато бе министър.

"Разбира се, че е война. Когато умират хора, когато има хуманитарна катастрофа, когато се разрушава инфраструктура... Когато използвах операция, цитиирах Путин и нашата идея беше оставяме леко открехната вратичката за дипломацията. Оценката ми тогава беше, че българската територия не е пряко застрашена все още от военни действия, но междувремено икономическата и социалната ни система ще бъдат подложени на удари, които трябва да бъдем готови да поемем. Само да сметнем какво е нивото на цените на петрола - космисческо", посочи днес бившият министър. 

У нас имало не повече от 10 работещи изтребители, заяви още. И дали можем да помогнем на Украйна с тях било преценка на МС и НС. Но...

"Можем, но въпросът е на каква цена. Ако ги дадем на друга държава, значи се отказваме от собственото си небе и каним друга държава да ни защитава. Неслучайно вече сме в списъка на неприятелските държави".

А трябва ли България да окаже помощ на Киев? Било трудно да се направи оценка на нуждите, защото имало пропаганда и от двете страни. "Естествено, има война, но какво се случва на терена е трудно да направим оценка", заяви Янев.

Ако зависи от него изпращането на военна помощ, би ли я дал, бе попитан още.

"Щях да бъда против. Защото хвърлянето на съчки в огъня няма да направи пламъка три метра и да изгасне от само себе си, а ще го поддържа", заяви.

На финала Янев бе попитан от чия квота е бил в правителството - на президента или на "Продължваме промяната" (ПП)? "Не съм сигурен дали президентът има квота, той да обясни, ако сметне за необходимо. От квотата на ПП съм. Приех, защото имах очакване към каква криза ще вървим", заяви той.

И разкритикува пасивността на кабинета по отношение на Съвета за сигурност към премиера и по-специално на секретариата, който играе ролята на ситуационен център за управление при кризи.