Забавяне в производството на бойните изтребители F-16 за България има, но то се дължи на прекъсване във веригата на доставките, причинени от пандемията от COVID-19, съобщи посолството на САЩ в София. 

Президентът Румен Радев, който съобщи за забавянето и каза, че то поставя на изпитание личния състав, заяви, че Бойко Борисов и неговото правителство трябва да кажат с колко ще се забави поръчката, защото те са сключили договора за покупката. Военният министър Стефан Янев също потвърди, че не е ясен срокът на забавянето.

В отговор от ГЕРБ предложиха в случай на закъснение правителството да поиска от САЩ помощ при организацията на "еър полисинг" (охрана на въздушното пространство). Бившият военен министър Красимир Каракачанов контрира, че вината е в служебните правителства, които не са подготвили инфраструктурата за приемане на самолетите.

В събота темата коментира и премиерът Кирил Петков, според когото може да се стигне до забавяне и от две години. Той също се позовава като основна причина на пандемията. Според него няма да се стигне до загуба на въздушня суверенитет на страната, както предупреди Радев.

Договорените 8 самолета са на стойност над 2 млрд. лева, които бяха платени накуп със срок на доставка за първите машини през втората половина на 2023 г.

Ето и цялото изявление на посолството на САЩ:

Програмата по производството на F-16 има забавяне поради прекъсвания във веригата на доставки, причинени от пандемията от COVID -19. Това неблагоприятно забавяне ще се отрази на всички държави, които в момента участват в тази програма. Съединените щати остават ангажирани в подкрепата си за модернизацията на въоръжените сили на България и ние продължаваме да се обучаваме заедно по време на ежегодните двустранни и многонационални учения и да инвестираме в други проекти за модернизация, очертани в нашата десетгодишна Пътна карта за военно сътрудничество, като българския Център за киберзащита към Министерството на отбраната, морското наблюдение и комуникационното оборудване за всякакъв тип въоръжени сили.