Премиерът Кирил Петков иска оставката на военния министър Стефан Янев. Това заяви той самият, като съобщи за извънредно заседание на правителството следобед.

Петков каза, че е разговарял с всички коалиционни партньори и има тяхната подкрепа. Той призна, че е работил добре с Янев.

Петков обаче заяви, че не може негов министър да прави собствена политика във фейсбук и да обяснява, че стабилността зависи от някой от министрите. Той допълни, че няма как войната в Украйна да се нарича операция, както я нарече Янев.

"Никой министър няма право на собствена външна политика, особено във Фейсбук. Никой министър не може да казва на правителството, че неговото оставане е функция на стабилността на правителството.

Мой военен министър не може да използва думичката операция вместо думичката война. Операция не може да се нарече, когато хиляди военнослужещи от едната и от другата страна вече са убити. Войници, които са по-малки от моята голяма дъщеря.

Когато и тази нощ българско малцинство се обстрелва, когато и тази нощ българи в Киев се крият под мазетата, защото се страхуват, че техните домове ще бъдат взривени. Когато виждаме нещо, с което не сме съгласни, ние не можем да кажем, че българският интерес е да си мълчим", категоричен е премиерът Кирил Петков.

Очаква се оставката да бъде гласуване утре от парламента на извънредно заседание.

"ЕС никога не е бил по-единен. Тази война трябва да спре, не може мирните хора да бъдат под риск от обстрел. Ние като ЕС, ние като България, трябва да направим всичко възможно това да приключи", допълни Кирил Петков.

Оставката на Стефан Янев ще бъде една от три точки на извънредното заседание на правителството. Другите са успешното извозване на 140 българи от Киев и ядрената заплаха, която Путин отправи.

"Може да е опит за сплашване, но не може да бъде игнорирано", каза Петков.