Казахстан заяви днес, че обучени в чужбина ислямистки радикали са били сред тези, които са нападнали правителствени сгради и сили за сигурност миналата седмица и полицията вече е задържала почти 8000 души, за да постави ситуацията под контрол, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Правителствени сгради в няколко града бяха превзети за кратко или бяха подпалени, когато първоначално мирните протести срещу увеличаване цените на горивата се превърнаха в най-тежката вълна от насилие през постсъветската история на централноазиатската държава.

Президентът Касъм-Жомарт Токаев уволни министерския съвет, издаде заповед да се премажат протестите и обяви извънредно положение в богатата на петрол държава с население от 19 милиона души. Той също така поиска от военния блок, начело на който е Русия, да изпрати войски, които според правителството вече са разположени за охрана на стратегически обекти.

Днес властите за първи път свързаха насилието с членове на ислямистки групировки.

"Що се отнася до събитията в Алмати и няколко други региона на страната, Казахстан бе подложен на въоръжена агресия от добре координирани терористични групи, обучени в чужбина", се казва в изявление на министерството на външните работи.

По предварителни данни сред нападателите има лица "с опит във военна зона на бойни действия в редиците на радикални ислямистки групировки".  Властите не назоваваха конкретни групи.

Комитетът за национална сигурност заяви днес, когато в Казахстан е ден на национален траур, че ситуацията се е стабилизирала и силите за сигурност са възстановили контрола върху обстановката.

Карим Масимов, бившият ръководител на комитета, беше задържан миналата седмица по подозрение в държавна измяна, дни след като Токаев го уволни.

Руски и държавни медии, позовавайки се на информация в правителствени сайтове и страници, съобщиха, че са били убити 164 души. Здравните и полицейските власти не потвърдиха това число, а първоначалното съобщение, пуснато в социалните мрежи, беше изтрито.

"Мисля, че е имало някакъв заговор, включващ местни и някои чуждестранни разрушителни сили", заяви държавният секретар Ерлан Карин пред държавната телевизия днес, без да назовава имена.

Бивш премиер на Казахстан заяви пред Ройтерс в неделя, че Токаев трябва да действа бързо, за да затвърди властта си, след като явно къса с Нурсултан Назарбаев, неговия влиятелен предшественик.

Токаев заяви днес, че страната му е преживяла опит за държавен преврат, координиран от "единен център". В речта си на онлайн среща на ръководената от Русия ОДКС Токаев каза, че сега редът в страната е възстановен, но издирването на "терористи" продължава.

Той заяви, че провежданата мащабна операция за борба с тероризма скоро ще приключи, както и мисията на ОДКС, в която според него участват 2030 военнослужещи и 250 единици военна техника.

Президентът заяви, че Казахстан скоро ще предостави доказателства на международната общност за случилото се. Той каза, че 16 членове на силите за сигурност са били убити, а броят на цивилните, убити при насилието, все още се проверява.