Тимът на "Хаас" от Формула 1 прекрати договора на руския пилот Никита Мазепин, съобщи отборът с официално съобщение.

"Хаас" също така скъса споразумението с руската компания "Уралкалий", която беше главен спонсор на тима и е собственост на бащата - Дмитрий Мазепин, олигарх, минаващ за приближен на Владимир Путин.

"Отборът на "Хаас" избра да прекрати незабавно партньорството с "Уралкалий" и с пилота Никита Мазепин. Както при останалата част от общността на Формула 1, отборът е шокиран и натъжен от нахлуването в Украйна и желае бързо и мирно прекратяване на конфликта", написаха от тима в Туитър.

23-годишният Никита Мазепин направи своя дебют във Формула 1 през миналата година.

"Хаас" свали ракламата на "Уралкалий" от болидите си още по време на предсезонните тестове в Барселона в първите дни на руската инвазия. На 1 март Световната автомобилна федерация (ФИА) разреши на руските пилоти да се състезават под неутрален флаг. На състезания е забранено използването на национални символи, цветове, знамена и изпълнение на националния химн. Същите мерки се прилагат и за пилоти от Беларус.

Подобна практика въведоха и професионалните тенис асоциации за жени и мъже. А огромна част от останалите спортове забраниха на руските и беларуските спортисти да участват в състезания, като отнеха и домакинства на двете страни. Поредната голяма федерация, която го направи вчера, бе по гимнастика (ФИГ).

Така Русия и Беларус са и в почти пълна спортна изолация.

"Много съм разочарован, че договорът ми във Формула 1 е прекратен, написа Никита Мазепин в Инстаграм. - Въпреки че разбирам трудностите, решението на ФИА и моята постоянна готовност да приема предложените условия, за да продължа, бяха напълно игнорирани. На тези, които се опитаха да разберат, моите вечни благодарности. Аз ценя времето си във Формула 1 и искрено се надявам, че всички ще можем отново да бъдем заедно в по-добри времена."