Състезанието за Гран При на Русия във Формула 1 беше извадено от календара за тази година, съобщиха официално от Международната автомобилна федерация (ФИА), която притежава най-комерсиалния моторен спорт. 

Надпреварата трябваше да се проведе на 25 септември в Сочи. В предишни години руският президент Владимир Путин присъстваше и награждаваше призьорите.

„Формула 1 посещава различни страни по света с позитивната нагласа да обединява хората и нациите. Следим развитието на събитията в Украйна с тъга и шок, и надежда за бързо и мирно разрешаване. В четвъртък Формула 1, ФИА и отборите дискутираха позицията на нашия спорт и заключението е, че е невъзможно провеждането на Гран при на Русия при сегашните обстоятелства“, пише в изявлението.

Още вчера четирикратният световен шампион Себастиан Фетел (“Астън Мартин”) заяви, че няма да участва в Гран при на Русия и призова състезанието да отпадне. Подобно изявление даде и настоящият първенец Макс Верстапен.

"Събудих се сутринта и бях шокиран от тази новина. Мисля, че случващото се е ужасно. В календара имаме старт в Русия. По мое мнение не трябва да участвам, няма да участвам. Мисля, че не е редно да се състезавам в тази страна. Съжалявам за невинните хора, които губят живота си, които са убивани заради глупави причини, странно и лудо управление", заяви Фетел, цитиран от ДПА.

Той е председател на Асоциацията на пилотите от Формула 1.

Американският отбор "Хаас" пък обяви, че ще използва обикновен бял автомобил без реклама от руската фирма "Уралкалий" в днешния заключителен ден на предсезонния тест в Барселона.

Отборът обикновено залага на червен, бял и син цвят - като на на руския флаг, а Дмитрий Мазепин, баща на руския им пилот Никита, е основен поддръжник на отбора.

Дмитрий Мазепин е олигарх, председател на химическа фирма. От екипа казаха, че няма да бъдат правени повече коментари относно тяхното решение.