Украйна призова гражданите си да започнат партизанска война срещу руските сили, предаде Асошиейтед прес, цитирайки послание на президентския съветник Олексий Арестович.

"Призоваваме хората да предприемат пълна народна съпротива срещу врага в окупираните територии", заяви той. "Слабата част на руската армия е тилът. Ако ги изгорим сега и блокираме тила, войната ще свърши за броени дни", добави Арестович.

Съветникът призова за издигане на барикади в градовете, за организиране на протести и онлайн работни групи.

"Пълна съпротива... това е нашият украински коз и е нещото, в което сме най-добри в света", заяви той и припомни партизанските действия в окупираната от нацистите Украйна през Втората световна война.

Междувременно украинският парламент одобри мобилизацията на резервистите.

Приет е и нов "военен пакет". В него е уредено, че украинците ще носят наказателна отговорност, ако се докаже, че са сътрудничили с Русия. Увеличава се и наказанието за грабеж и насилствено изземане на собственост, притежавана от Русия и нейни граждани, предаде "Киев Индепендънт".

По-рано украинските власти съобщиха, че само през първите 5 денонощия след началото на войната в Украйна са се завърнали почти 80 хиляди украинци, предимно мъже, които са работили или временно пребивавали в чужбина.