Президентът Джо Байдън не планира да отговори на ново руско нахлуване в Украйна като изпрати там войски. Но той би могъл да преследва редица по-малко драматични, но все пак рискови военни варианти, включително подкрепа на украинската съпротива след нахлуването, пише днес Асошиейтед прес.

Обосновката САЩ да не се включват пряко във войната между Русия и Украйна е проста. Съединените щати нямат договорни задължения към Украйна и войната с Русия би била огромен хазарт, като се има предвид нейния потенциал за разширяване в Европа, дестабилизиране на региона и ескалация до плашещата точка на риск от ядрен двубой.

Правенето на твърде малко също има своите рискове. Това може да предполага съгласие с бъдещите руски действия срещу други страни в Източна Европа, като балтийските държави Естония, Латвия и Литва, въпреки че като членове на НАТО тези три страни имат гаранции за сигурност от Съединените щати и останалата част от алианса.

Война срещу Русия в Украйна може да ангажира американските сили и ресурси за години и да струва тежки жертви с несигурен резултат в момент, когато администрацията на Байдън се опитва да се съсредоточи върху Китай като основна заплаха за сигурността, отбелязва агенцията.

В сряда Байдън каза, че „предположението" му е, че руският президент Владимир Путин в крайна сметка ще изпрати сили в Украйна, въпреки че не иска пълномащабна война. Байдън не говорѝ за възможност за разполагане на сухопътни войски на САЩ в Украйна, за да спре евентуално руско нахлуване, но той по-рано беше изключил такава стъпка.

Байдън каза, че не е сигурен как Путин ще използва силите, които е струпал близо до границата с Украйна, но Съединените щати и НАТО отхвърлиха това, което Москва нарича основно искане - гаранция, че западният алианс няма да се разширява още на изток. Русия анексира Кримския полуостров от Украйна през 2014 г. след свалянето на близкия до Москва лидер на Украйна и също се намеси в Източна Украйна през същата година, за да подкрепи сепаратистки бунт. Повече от 14 000 души са убити за близо осем години конфликт досега.

Залозите в Украйна са високи - във военно и политическо отношение. Законодателите засилиха критиките си към подхода на Байдън към Путин. Сенатор Джеймс Инхоф от Оклахома, поредният републиканец в комисията по въоръжените сили на Сената, обвини Байдън в „кършене на ръце и умиротворяване“, но той не призова за изпращане на войски. Конгресменът Джим Хаймс, демократ от Кънектикът, който е в комисията по разузнаването на Камарата на представителите, призова за спешен „постоянен въздушен транспорт“ на военно оборудване и инструктори в Украйна.

Филип Брийдлав, пенсиониран генерал от военновъздушните сили, който беше върховен командващ на НАТО в Европа от 2013 до 2016 г., каза в интервю, че не очаква и не препоръчва САЩ да изпращат войски в Украйна. Вместо това Вашингтон и неговите съюзници трябва да търсят начини да помогнат на Украйна да защити собственото си въздушно пространство и териториални води, където е изправена пред огромно руско превъзходство, каза той.

„Това са неща, които трябва да обмисляме като съюз и като държава“, каза той. „Ако на г-н Путин бъде позволено да нахлуе в Украйна и последствията бъдат малки или никакви, ще видим повече от същото".

Какви са другите възможности на Байдън?

Украйна не може да предотврати нахлуването на руски сили. Но с помощта на Съединените щати и други Украйна може да възпре Путин да действа, ако е убеден, че разходите ще бъдат твърде високи.

„Ключът към осуетяването на руските амбиции е да се попречи на Москва да постигне бърза победа и да се повишат икономическите, политическите и военните разходи чрез налагане на икономически санкции, гарантиране на политическа изолация от Запада и повишаване на перспективата за продължителен бунт, който ще отслаби руските военни“, пишат Сет Джоунс, политолог и Филип Василевски, бивш офицер на ЦРУ в анализ от 13 януари за Центъра за стратегически и международни изследвания.

Предполага се, че администрацията на Байдън мисли по подобен начин.

Как САЩ подкрепят украинските военни сега?

Прессекретарят на Пентагона Джон Кърби каза, че в Украйна има около 200 войници от Националната гвардия, които обучават и съветват местните сили и че няма планове за увеличаване на техния брой. Има също така неразкрит брой американски войски за специални операции, които провеждат обучение в Украйна. Кърби не каза дали американските войници ще се оттеглят в случай на руско нахлуване, но каза, че Пентагонът „ще вземе всички подходящи и правилни решения, за да се увери, че нашите хора са в безопасност във всеки случай“.

Администрацията заяви в сряда, че предоставя още 200 милиона долара отбранителна военна помощ на Украйна. От 2014 г. до днес САЩ са предоставили на Украйна около 2,5 милиарда долара отбранителна помощ, включително противотанкови ракети и радари.

Как могат САЩ да помогнат на Украйна след руска атака?

Не е ясно. Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан каза миналата седмица, че САЩ „драматично ще засилят“ подкрепата за „териториалната цялост и суверенитет на Украйна“. Но той не посочи как може да стане това.

Администрацията казва, че също така е готова да изпрати още военни сили в съюзните държави то източния фланг на НАТО.

Джоунс и Василевски пишат, че в допълнение към прилагането на тежки санкции срещу Русия в случай на нахлуване, САЩ трябва да предоставят на Украйна широк спектър от военна помощ безплатно. Това ще включва противовъздушна отбрана, противотанкови и противокорабни системи; системи за електронна война и киберзащита; стрелково оръжие и артилерийски боеприпаси и други предмети.

„Съединените щати и НАТО трябва да бъдат готови да предложат дългосрочна подкрепа на съпротивата на Украйна, без значение каква форма в крайна сметка тя ще приеме“, пишат те. Тази помощ може да бъде предоставена открито с помощта на американски войски, включително сили за специални операции, или може да бъде тайна акция, ръководена от ЦРУ, разрешена от президента Байдън, добавиха те.

Това би крило риск от разполагане на американски сили на огневата линия и въвличане на Съединените щати в самата битка, която те са решени да избягват.