Руският народ също трябва да носи отговорност за това, че до част от него не достига истината за войната в Украйна.

Това заяви пред евродепутати журналистът Дмитрий Муратов – лауреат на Нобеловата награда за мир за 2021 г. и главен редактор на в. „Новая газета“.

Той говори по видеовръзка на заседание на Подкомисията по човешки права.

„Не трябва да се казва само: „Гледах телевизия“. Кликнете в интернет, сложете VPN, гледайте „Дожд“. Няма нужда от народен инфантилизъм. В много отношения отговорността е на хората, които нищо не искат да знаят. Помните ли „Алиса в страната на чудесата“ – седи под масата и си казва: „Сега вече няма накъде“. Струва ми се, че е време да се подадеш изпод тази маса и да пораснеш“, каза Муратов.

Същевременно той изтъкна, че според социологическите анкети 70 на сто от хората в Русия не одобряват войната. И е много странно, че тези 70 на сто подкрепят дейността на президента Путин.

„Хич не разбирам как се римуват тези цифри“, изтъкна Муратов.

Той категорично опроверга твърденията, че Украйна е страна на нацисти. И припомни, че украинците са дали във Втората световна война 8 милиона жертви. Това са все хора, сражавали се срещу нацистите. А и президентът Володимир Зеленски е евреин.

"Руснаците вече започват да усещат на гърба си санкциите, наложени на страната им. Освен това много от тях имат украински корени и украински роднини. Най-важното е, че много майки на наборници са в шок, че децата им ще трябва да се качат на бронирани коли и да воюват по нечия заповед, без всякакви поводи и причини" - посочи още нобелистът.

Дмитрий Муратов обаче не вижда шанс елитът около Владимир Путин да се разбунтува срещу него, макар че няколко олигарси вече се изказаха против войната.

„Доколкото ми е известно, а аз се срещам и разговарям с много хора, елитът е изцяло единен. Никога не е имало такова единство на елита, както сега. Предполагам, че циментът, укрепил този елит, е, че никой няма да отлети и отпътува заникъде. Ще трябва да се живее в Русия, а там ще управлява един президент. И да си срещу него е неизгодно“, смята нобелистът.

Все пак има изключения. Много олигарси не одобряват войната и смятат, че да бъдат против нея е по-добре отколкото да загубят активите. Сред тях е санкционираният от ЕС Михаил Фридман – основател на „Алфа банк“. Той е родом от Лвов (който се намира в Украйна), там до днес живеят и родителите му. Самият Фридман е построил в Лвов паметник на жертвите на Холокоста.

За свещениците извън кулите на Кремъл

Много свещеници не седят в кремълските кули и големите кабинети, не ги пази службата за охрана и не се возят със сини лампи. Така Дмитрий Муратов коментира обръшението на 12 свещеници от Руската православна църква (РПЦ) против войната в Украйна.

„При тях идва народът. Те виждат какви бележки оставят в църквите. Споменават в тях убитите във войната, пишат имената им. Те чуват настроенията на народа и са на негова страна. В Думата могат да заличат заповедта „Не убивай“, но свещениците ще я считат за важна", изтъкна журналистът.

Дори Джордж Оруел не е успял да измисли нещо близо до това, което се случва днес в Русия, смята главният редактор на „Новая газета“. Така той коментира изключването от ефира на теливизия „Дожд“ и радио „Ехото на Москва“.

"Гугъл" и Кремъл - с общ интерес

Решението за затварянето им е било взето от трима чиновници, свързани с „Газпром“. Само за 15 минути те са лишили десетки милиони руснаци от правото на информация:

„У нас имаме интернет и телевизионно население. По телевизията всички са информирани само за безусловни победи, за митични нацисти и пропагандата безспорно влияе на умовете. Властта постоянно включва медии в цензурата. Това значи, че тя няма доверие на населението. Всяка медия е парламент, представляващ интересите на аудиторията си. След спирането на „Дожд“, „Ехото на Москва“, „Тайга инфо“ след като много млади журналисти от разследващи стартъпи напуснаха Русия, активността силно намаля."

Едновременно с това Муратов разкритикува „Гугъл“, че е спрял канала в YouTube на „Ехото на Москва“ след решението за изключването на радиото от ефир.

„От какво се ръководи „Гугъл“? „, попита Нобеловият лауреат.

И си отговори сам:

„От това, че сред акционерите на „Ехото на Москва“ е „Газпром“. Интересите на руската държава и „Гугъл“ просто взеха, че съвпаднаха.“

Руският народ обаче се отличава с прекрасно чувство за хумор и отговаря с вицове и смешки на всички такива мерки. За пример Муратов даде вица, че романът „Война и мир“ на Лев Толстой вече ще се казва „Спецоперация и мир“.

Главната опасност не е възможността за въвеждането на военно положение в Русия, както се заговори, каза още Дмиртий Марадов. А е ядрената война. И тази заплаха е напълно реална.

„Това изглежда като кошмар, но не изключвам в един момент да възникне съблазън да натиснат червеното копче. Никой не вярваше, че Русия ще нападне Украйна, че руски самолети ще бомбардират Киев, ще разрушат Харков, че руски войски ще завземат Херсон. Мисля, че и сега на мнозина това им се струва не реалност, а непоносим сън. Но е истина. Много години продължава заплахата с ядрено оръжие, с ракетите „Булава“, с оръжието „Циркон“, посочи той.