Западът планира ядрена война. Тази мисъл не се въртяла в главите на руснаците.

Това обяви руският външен министър Сергей Лавров по време на пресконференция пред чуждестранни журналисти.

"Когато вашият президент Байдън бе попитан дали има алтернатива на санкциите, той каза, че единствената алтернатива е Трета световна война. И всеки знае, че тя може да бъде единствено ядрена. Но искам да подчертая, че това са изявления на западните политици. Мисълта за ядрената война постоянно се върти в главите на западни политици, но не е и в главите на руснаците. Няма да позволим на такива провокации да ни извадят от равновесие. Ако започнат истинска война срещу нас, тогава тези, които обмислят подобни планове, трябва да помислят много внимателно. А те наистина обмислят тези планове", заяви Лавров в отговор на въпрос на американски журналист.

Той увери, че Москва планира да води война "до самия край". Министърът допълни, че режимът в Киев е съставен от "истински убийци" и обвини персонално президента Володимир Зеленски, който е етнически евреин, че е лидер на "общество, в което нацизмът процъфтява".

Лавров все пак посочи, че очаква скоро да се организира нова среща между делегациите на Русия и Украйна и категорично отхвърли тезата, че руската армия атакува цивилни цели.

Той подчерта, че диалогът на Русия със Запада трябва да се основава на взаимно уважение и обвини НАТО, че се стреми да съхрани надмощието си. По думите му Москва имала много добри намерения, но не можела да позволи на никого да подкопае интересите й.

Лавров разкритикува западните страни, които отказвали да реагират на предложенията на Русия за измяна на архитектурата на сигурността в Европа. Той посочи, че Русия вече не можела да допусне заплахата от пряка атака срещу Руската федерация да идва от територията на Украйна, като това уж било залегнало в плановете на Киев.

"Казват ни: включването на Украйна в НАТО или на която и да е друга държава, която в момента не е член на алианса, няма да представлява заплаха за сигурността на Русия. Защо пък Западът ще определя вместо нас какво е необходимо за нашата сигурност?," попита министърът. "Да, правото на избор на съюзи се признава за всяка страна, но в същото време никоя страна не може да укрепи своята сигурност за сметка на сигурността на друга", каза още той. "Те просто не ни слушаха в продължение на 30 години. Нашите опасения са добре известни на Запада и арогантното им игнориране не работи и няма да работи. Само наивни хора разчитаха на това", добави Лавров.

Лавров разкритикува и Съединените щати за това, че определяли за Германия и Европа като цяло какво е необходимо за енергийната им сигурност.

"И те решиха, че „Северен поток 2“ не е необходим, за да се гарантира сигурността на ЕС по отношение на енергията, тъй като тази сигурност ще бъде осигурена от доставките на американски втечнен природен газ, който е няколко пъти по-скъп. За това говорим. Чуват ни, но не слушат", посочи той. "Навремето и Наполеон, и Хитлер си поставиха задачата да подчинят Европа. Сега я подчиниха американците".