Американският техногигант Google продължава с мерките срещу Русия заради войната с Украйна, след като тази седмица реши да блокира руските канали RT и Sputnik по пример на ЕС.

Днес компанията е спряла и приложенията на двете медии в магазина Google Play Store.

В добавка, Google е блокирал напълно възможността на потребители да редактират картата в приложението Maps в Украйна, Беларус и Русия.

Причината - тази опция за поставяне на знаци по дигиталната карта, видими за всички, се ползва от руската армия за координиране на ракетния обстрел, твърдят в украинските социални мрежи. Твърди се още, че тагове на картата с надписа "Фермерське господарство" (ферма) са създадени на 28 март точно на местата в Киев и Харков, ударени от ракети.

Google обяви и че смята да подпомогне Украйна с 15 млн. долара за хуманитарни цели.

Очаква се Роскомнадзор така или иначе да налата санкции на Google заради отказа на компанията да направи местен офис - руснаците искат данните на техните потребители да се съхраняват в Русия. Регулаторът вече ги наказаха с глоба за около 20 млн. долара - но Google може да ги плати до 60 дни, а сумата е в рубли. Само за няколко дни глобата е намаляла с милион.