Блокирани ли са известни руски сайтове в България? Не и на национално ниво, сочи проверка на Клуб Z.

Някои са недостъпни за интернет потребители на Vivacom - сред тях агенциите TASS.ru и Ria.ru. Gazeta.ru, lenta.ru и Russia Beyond (който има и българска секция) са достъпни за потребители през мобилен телефон, но в момента не и за тези на стационарен интернет.

SputnikNews.com и RT.com обаче, който ЕС планира да спре в цяла Европа, са напълно достъпни при всички оператори.

Пред "Сега" от българското министерство на отбраната обявиха, че не са ограничавали достъпа до нито един руски сайт или телевизия на територията на страната. Нямаме законовият лост да го направим, уточняват от пресцентъра на министерството. 

Възможно ли е тези сайтове да са жертва на т.нар. DDOS (Denial of service) атаки? Други руски държавни сайтове - например kremlin.ru - в действителност са блокирани всеки ден от подобни атаки, при които сайт се залива с твърде много заявки до пълно претоварване. Руското дигитално министерство потвърди това вчера, като съобщи за над 50 атаки с мощност над 1 терабайт в секунда. Те обаче твърдят, че всички са отразени успешно.

Новинарските сайтове обаче изглежда са блокирани от Vivacom - при тях излиза Error 403 Forbidden, което е грешка, подсказваща ограничаване на достъпа от провайдъра.

Клуб Z потърси Vivacom за коментар, но все още очакваме отговор. В тяхната мрежа е блокиран и опозиционният novayagazeta.ru, което подсказва, че може би блокират само новинарски сайтове с домейна .ru без разумен подбор.

Още в началото на инвазията българският телевизионен операторер "Булсатком" блокира телевизионния канал RT. Според потребители са премахнали от основния си пакет и "Первый канал".

По-късно през деня TASS.ru падна за целия свят - видно ефект от DDOS атака, не блокиране от доставчика.

"Страницата, която се опитвате да откриете, е недостъпна".