Повече от 1000 писатели, сред които Салман Рушди, Маргарет Атууд, Елиф Шафак и нобеловите лауреати Орхан Памук, Олга Токарчук и Светлана Алексиевич изразиха солидарност с украинския народ и призоваха за прекратяване на инвазията в Украйна, съобщи АФП.

В отворено писмо, публикувано от световната асоциация на писателите "ПЕН Интернешънъл", творците казват, че са "ужасени от насилието на руските сили в Украйна" и "призовават за спешно прекратяване на кръвопролитията".

„Обединяваме се в осъждането на тази безмислена война, започнала заради отказа на президента Путин да приеме правото на украинския народ да определя бъдещето си без намесата на Москва", се казва в писмото, публикувано и на руски, и на украински език.

"Заедно сме в подкрепата си към писатели, журналисти, творци и всички хора от Украйна, които преживяват най-тъмните часове. С вас сме и чувстваме болката ви. Всички човеци имат право на мир и свободно изразяване.

Войната на Путин е атака срещу демокрацията и свободата не само в Украйна,  но и по света. Невъзможно е да има свободна и сигурна Европа без свободна и  сигурна Украйна. Мирът трябва да възтържествува", заявяват още писателите.

Сред съавторите на писмото са филипинската журналистка Мария Реса, която е лауреат на Нобелова награда за мир, както и руската писателка Людмила Улицкая.

Прочутият руски балетист, хореограф и актьор Михаил Баришников публикува специално изявление срещу нападението над Украйна от името на своя център по изкуствата в Ню Йорк.

"Центърът по изкуства "Барашников" подкрепя смелите граждани на Украйна. Те се борят за своята държава, за суверенитета ѝ срещу откритата агресия на руската власт", се казва в позицията му.