Вчера руският президент Путин нареди да се въведат в бойна готовност ядрените оръжия на страната. Дали това е само маневра за сплашване или той наистина би изстрелял ядрени ракети?

Специалистите на Запад не са единодушни в преценката си. Според военния експерт от германското правителство Мари-Агнес Щрак-Цимерман Путин само се опитва да отклони вниманието от реалното състояние на армията си и неуспеха на войната за него до момента.

Бившият генерал от НАТО Егон Рамс обаче далеч не е такъв оптимист.

„Ситуацията е наистина сериозна, тъй като президентът Путин през последните дни направи неща, които бе трудно да бъдат преценени и са далеч от всякаква логика и разум.“

Военните специалисти обаче припомнят и че това не е първата такава заплаха, отправяна от руския президент.

В средата на миналата седмица Путин също така заплаши Запада  с “последствия, невиждани в историята, ако се опитат да се намесят“.

Много анализатори смятат, че още в тази заплаха се крие намерението му да използва и атомно оръжие, ако се наложи.

Гордън Корера от BBC коментира:

„Русия има най-големият запас от атомни оръжия в света, но знае също така че НАТО има достатъчно, за да я разруши.“

На този стряскаш, но разумен баланс се крепеше мирът по време на цялата Студена война. Проблемът според някои специалисти сега обаче е, че не се вижда да има рационалност в действията на руския президент.

Специалистът по сигурност и отбрана Томас Виголд анализира ситуацията в момента по следния начин:

„В готовност са поставени така наречените възпиращи оръжия. Това е микс от конвенционални и атомни оръжия. Това са и оръжия, които трудно могат да бъдат прихванати и атакуваният с тях има малка възможност за реакция. Тоест това е знак, че Путин е извадил най-тежката заплаха.

За съжаление, никой на Запад не знае със сигурност дали той блъфира или е в състояние да предизвика ядрен конфликт. В рамките на една седмица вече видяхме невероятна ескалация в действията му – от обявлението, че само ще „помогне на заплашените си събратя в Донбас“ до привеждането на възпиращите ядрени оръжия в готовност. Какви са му сметките е трудно да се каже.

Също така другата трудност при анализирането е да се отговори на въпроса какво е състоянието на руските войски. Виждат се многобройни тв кадри, видеа и снимки на руски танкове, които са закъсали насред нищото. Стари танкове, стари оръжия. Питаме се това ли е прехвалената руска армия или Путин пази новото си въоръжение за следващ етап?

Но това, че засега не постига целите си, е ясно. Към това ни навежда и заплахата му да вкара чеченски бойци в Украйна. Това е психологическа заплаха, която той е използвал неведнъж. Всички са виждали кадри от чеченската война и от Сирия, знаят, че бойците им са хора, които не се спират пред нищо и действат брутално.

Мисълта, че идват хора, които няма да пощадят никого, прави нещата още по-страшни за украинците и това е всъщност целта на тези съобщения.“