Предупреждението на руския президент Владимир Путин е заплаха за използване на ядреното оръжие.

Това заяви върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел след извънредния Съвет „Външни работи“.

След започването на агресията срещу Украйна на 24 февруари Путин предупреди останалите страни, че ако се намесят в конфликта, ще има последици, каквито не са виждали.

„Възможността за използването на ядрени оръжия е толкова гигантска безотговорност, която казва достатъчно за личността на този, който прави това. В този момент това е толкова голяма безотговорност, че, честно казано, човек не може да си представи, че някой е в състояние да каже такова нещо.

Но той го каза. Той ни каза: Който се намеси в моята атака в Украйна, на когото му дойде идеята да подкрепи украинците, ще пострада  от такава атака, от каквато не е страдал, каквато не си е представял.

Определено това е препратка към ядрените оръжия“, отговори Борел на журналистически въпрос.

За първи път в своята история ЕС ще достави оръжие на страна в конфликт, стана ясно на Съвета. Става дума за оръжия за Украйна.

ЕС реши да предостави на украинската армия пакет от помощи на стойност 500 милиона евро. Той включва леки оръжия за 450 милиона, както и гориво и защитно облекло за 50 милиона евро.

Помощта включва и предоставяне на изтребители, каза по-късно Борел в отговор на журналистически въпрос. Той бе попитан не се ли опасява, че предвидената за Украйна военна помощ може да бъде бомбардирана, щом се окаже на територията й.

„Не говорим само за боеприпаси. Доставяме и по-важни оръжия, които да отидат на война“, допълни първият европейски дипломат.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба е информирал колегите си, че армията на Киев има нужда от изтребители.

Освен това в момента западните граници на Украйна са отворени. И те са със страни членки на ЕС.

Пакетът ще бъде финансиран от Европейския механизъм за подкрепа на мира и Междуправителствения фонд. Нито една страна не е била против предложението за финансиране. Тази нощ то трябва да бъде одобрено на писмена процедура от външните министри на страните членки и да бъде публикувано сутринта в Официален вестник на ЕС, за да влезе в сила.

Полша е предложила да бъде логистичен хъб и тези материали да бъдат прехвърлени в Украйна от нейна територия.

През деня Борел ще има видеоконференция с министрите на отбраната от ЕС. Те трябва да координират как финансирането трябва да придобие материален вид и как помощта да бъде транспортирана до фронтовата линия.

Външните министри решиха да разширят списъка от санкционирани руски юридически и физически лица. Там ще влязат олигарси и бизнесмени, чиито наказания ще нанесат значителни икономически щети. Ще бъдат вкарани и имената на политически фигури, изпълняващи ключови роли в системата на Владимир Путин. Това са пропагандатори и висши военни.

ЕС реши да затвори и небето за всички руски самолети. Това стана ясно още в неделя седобед от специално изявление на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Съветът одобри предложението водещи руски банки да бъдат изключени от платежната система SWIFT. Борел не пожела да огласи имена, а посъветва всички да изчакат публикуването на списъка сутринта на 28 февруари. Веднага след това мерките ще влязат в сила.

Замразяват се активите на руската Централна банка нам, където това е възможно. Тази мярка също ще нанесе сериозен удар, тъй като половината от активите на тази банка са в банки в страните от Г-7, изтъкна Жозеп Борел.

ЕС ще забрани излъчването на негова територия на телевизия RT и канала „Спутник“ – двете главни оръжия на управляваната от Кремъл дезинформация. Опасенията се, че Путин иска да завоюва не само пространството, но и умовете на хорат, смята Борел. В ЕС са обезпокоени, че руското влияние ще проработи и в други страни – Молдова, Грузия и на Западните Балкани. Затова върховният представител ще посети съвсем скоро Молдова.