Тази година на 7 октомври Владимир Путин навършва 70 години. Украйна трябва да бъде големият подарък, който да си връчи сам. Най-драгоценната перла в короната на един диктатор и психопат.

И докато Европа се оглежда кое е най-доброто решение за уеднаквяване на стандартите за размер на чери доматите, Путин може да разсъждава дали да влезе в Полша или Молдова.

Властта му над демократичния свят се съдържа в две думи “ядрени оръжия”. Влиянието му е може да се нарече по много начини, но все опира до думата “пари”.

Ловкостта, многомащабността  и прецизността, с която  води хибридната война, не може да се запише в нито един европейски регламент.

Той познава света, има ядрени оръжия, няма отношение към човешките права, няма казуси с уязвими групи, не разбира въобще проблема с говора на омразата, не го интересува ще има ли пингвини след 20 години. Дали децата ви ги бият в училище или не. 

Той въобще не се интересува от цялостния дневен ред на демократичното общество. 

А ние, демократичното общество, най-сетне чухме, че ако му се противопоставим, че станем свидетели на последствия, невиждани в човешката история и за пореден път, пореден, пореден път осъзнахме, че срещу нас стои съвършен психопат, който сме си въобразявали, че ще надхитрим, изпреварим, придумаме, но пак не ни се получи. 

Поредният път за последните сто години.

Диктаторите държат най-важната карта. Картата на незначителността на човешкия живот. И не само тяхното собствено незачитане. Това, което диктаторите успяват, е да убедят милиони граждани в незачитане на собствения им живот и този на съседа от долния етаж. 

Той ще затрие милиони просто така. Ние - не. И за кой път трябва окъснели и сащисани да сядаме да събираме остатъците от здравия си разум, за да измислим нещо?

За кой път? 

А и този път е различно. Този път Владимир Путин има ядрени оръжия и рожден ден.

*Препубликуваме статуса на Елисавета Белобрадова (Летящата козила Ерато) от Фейсбук с нейно съгласие.