Целта на "специалната военна операция" на Русия е да "освободи" Украйна от неонацима (Володимир Зеленски е от еврейски произход - бел.ред) и геноцида. След това Москва ще се върне на дипломатическия път и ще позволи на украинският народ сам да реши бъдещето си "без външен натиск".

Това обяви руският външен министър Сергей Лавров по време на брифинг в Москва. За да започнат преговорите обаче, първо трябва украинските войници "да свалят оръжията си", заяви дипломатът.

"Никой няма да ги атакува, ще могат да се върнат при семействата си. Нека народът сам реши съдбата си".

Той увери, че руската армия не е извършвала нападения "срещу гражданска инфраструктура" и подчерта, че Путин "е заинтересован от независимостта на украинския народ, за да има правителство, което ще го представлява напълно".

Лавров обвини западните демокрации в "безсрамие" и в "открит саботаж", защото през всичките осем години са били на страната на Киев и са обвинявали Русия в неспазване на Минските споразумения.

"Нашите западни колеги са запознати с това (безсрамие - бел. ред.), но в този случай пресякоха границата", заяви той и посочи, че Киев е упражнявал натиск върху културното самосъзнание на жителите на Донбас. "Ако Ирландия се откаже от английския - какво ще направите?", попита реторично външният министър.

Лавров постави отговорността за конфликта на раменете на Запада - преговорите приключили, след като миналия месец НАТО отказал да се съобрази с руските "справедливи гаранции за сигурността".