Радиационните нива около Чернобилската ядрена електроцентрала са излезли извън котролните нива, часове след като руски войници взеха под контрол забранената зона около нея, съобщи Украйна.

Вчера навлизащата в страната руска армия завзе района на най-тежката ядрена катастрофа в историята, който и до днес продължава да бъде с високи нива на радиация. Не толкова, колкото са отчели автоматичните системи на украинската Държавна агенция по контрол на забранената зона.

А именно - един от датчиците е отчел 65 500, а няколко до него - над 50 000 наносиверта гама-радиация на час. Това не е свръхопасно ниво, и е несравнимо с радиацията по време на аварията през 1986 г., но е повод за притеснение. И то поради факта, че скокът е точно около реакторите на затворения АЕЦ.

Добрата новина е, че други сензори съвсем близо до тези с високи стойности са с ниски - значи радиацията не се разпространява.

Червеният кръг показва къде е първи енергоблок, чието ядро е частично разтопено от 30 години.

"В момента е невъзможно да се установят причините за промяна в радиационния фон в забранената зона, заради окупацията и военните действия в тази територия", обясняват от украинския парламент.

Според руското министерство на отбраната, радиационните нива са нормални. Парашутисти ще бъдат изпратени, за да установят пълен контрол в района.

Има ли реална опасност от Чернобил?

Макар зоната около атомната електроцентрала да е опасна - при дълъг престой - за хората там, според специалистите реакторите не са заплашени от военните действия. Най-малкото защото нова авария би блокирала напълно способностите на Русия да задържи района.

Има един обект в зоната, който е особено уязвим - новата арка от неръждаема стомана за 1,7 млрд. долара, платена основно от САЩ и около 30 други държави. Тя бе построена през 2016 г. с цел да намалява разпространението на радиоактивен прах.

Съществува опасност от падащи снаряди и ракети да разпръснат много от въпросния радиоактивен прах високо във въздуха и той да бъде отнесен далече от въздушните течения. Това може да е и причината, поради която украинската армия видно отстъпи бързо от забранената зона около Чернобил вчера. Така, макар и под руски контрол, се намалява шансът районът да бъде обстрелван.

Шансът за каквато и да е авария с реактора е практически минимален.