Докато под прозорците на руското посолство в София стотици граждани протестират срещу бруталната агресия на диктатора Владимир Путин срещу Украйна и украинския народ, посланичката на кремълския вожд прие обвинения в шпионаж Николай Малинов и дори се снима с него за посолския фейсбук.

"Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова проведе среща с председателя на Национално движение "Русофили" и на политическата партия "Възраждане на Отечеството" Николай Малинов и члена на Националния съвет на "Възраждане на Отечеството" Асен Асенов.
Бяха обсъдени въпроси за културно-хуманитарно и образователно сътрудничество, както и за подготвяне към отбелязването на 145-та годишнина от началото на Руско-турската война 1877-1878 г.", пише в поста на посолството. 

Николай Малинов завършва висше образование в Киевския държавен университет със специалност „История“. От октомври 2008 до април 2015 г. е издател на партийния официоз на БСП – вестник „Дума“, българското издание на вестник „Монд дипломатик“ като приложение на в. „Дума“ и на теоретическото политическо списание „Ново време“, основано през 1897 г. от Димитър Благоев. Представител в България на руските телевизионни програми: „Первый канал. Всемирная сеть“, ТВ „Центр“, „Охота и рыбалка".

Обвинителният акт срещу Малинов за шпионаж бе внесен в Специализирания наказателен съд през юни миналата година. Малинов е предаден на съд за "извършено от него престъпление против Републиката". Той бе арестуван през 2019 г. докато бе пуснат на свобода под гаранция, се появи в Москва, където президентът Владимир Путин му връчи орден. 

 
Съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов, който разреши на обвиняемия Малинов да пътува за Москва, получи забрана за влизане в САЩ.