След съвсем кратко умуване днес Съдийската колегия на ВСС излезе от казуса "Андон Миталов" с решение, че не го наказва дори с намаляване на заплатата.

Казусът с първия магистрат и българин изобщо, който бе споменат в санкциите на САЩ по закона "Магнитски", се премята като "горещ картоф" от началото на миналата година. 

Миталов бе обявен едностранно от задокеанския ни партньор за "замесен в сериозна корупция". После на настояването на ВСС да им бъдат дадени някакви данни от Щатите, у нас възникна спор - Боян Магдалинчев обяви, че са дошли някакви факти, а Лозан Панов го обори, че от САЩ само са ни написали, че са обсъждали случая.

Неоспорим факт е, че съдия Миталов, който правораздава в спецсъда, се произнася по искане на обвиняемия (към тогавашна дата) Николай Малинов - да му бъде отменена мярката "забрана за напускане на страната". Поводът, посочен от обвиняемия - че парадоксално трябва да получи държавен орден от президента Владимир Путин, докато у нас е публично обявен като разследван за шпионаж в полза на Русия.

Върху главата на Миталов се стовари и тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров, който опита да го даде за наказание на Инспектората на ВСС - защо обвиняемият поискал промяна директно от съда, а "прескочил" наблюдаващия прокурор (така или иначе се оказа, че това е напълно законно, б.р.).

Още по-забавно е, че Миталов всъщност дори не удовлетворява искането на Малинов - той не изменя мярката му за постоянно, както настояват адвокатите, а го пуска в Русия под условие за определен срок - само колкото да си получи наградата.

След това Малинов се връща и до днес си е на разположение на властите, а делото му преодоля първото заседание в Спецсъда.

Оттогава обаче българската съдебна систева се чуди какво да прави с Миталов, който - както заяви пред Клуб Z председателката на съда Мариета Райкова, не само че никога не е наказван, а и всъщност се ползва с доста добро име.

Въпреки това тогавашният правосъден министър Данаил Кирилов внесе искане за най-тежкото дисциплинарно наказание - уволнение за Миталов. На упоритата съпротива на ВСС - какви да са аргументите, той първо се затрудни, а после дописа искането си. Част от забележителната логика бе, че самото попадане в списъка "Магнитски" представлява накърняване престижа на съдебната дласт. Следователно - уволнение! (Правният вакуум, който съществува по въпроса със санкциите "Магнитски", и до днес не е решен - това се вижда по масово отменяните от ВАС санкции срещу други българи, б.р.).

Така или иначе вече година и половина ВСС - кадровият орган, който трябва да вземе решението, видимо се чуди какво да прави със съдията.

Андон Миталов. Стопкадър от тв екран

 

Последното развитие беше малко "оперетно" - Боян Новански предложи 20% намаляване на заплатата за срок от една година.

Затова днес - след поредното умуване на "закрито" по казуса, ВСС излезе вкратце с решение: не налага предложеното наказание в размер на 20% удръжки от трудовото възнаграждение за една година.

Забележително е и че решението подлежи на обжалване пред Върховния административен срок след връчването му на вносителя. Това е министърът на правосъдието. Но не Данаил Кирилов.