Бившият премиер - лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, прогнозира последиците от войната, започната днес от Русия - България последна ще пострада.

Борисов даде извънреден брифинг в централата на партията, като прогнозата му се базира на факта, че "Турски поток", който той нарича "Балкански", се намира на наша територия.

"Ние последни ще пострадаме", заяви Борисов.

И на учуден поглед от залата, отвърна със:

"Не ме гледай така. Около 1 милиард кубика има в тръбата".

Борисов се обърна задочно и към премиера Кирил Петков, който многократно напомня публично, че интерконекторът с Гърция се забави (което е факт). Бившият премиер реши да "опресни" на наследника си, че строителството му е започнало през 2019 г. - в мандата на ГЕРБ. 

Лидерът на ГЕРБ призова още за реални действия, а не само за "декларации", визирайки готвената декларация от Народното събрание. Посочи и, че е притеснен - че две партии в НС не искат да подпишат декларацията - заради думата "санкции" в нея. Но инструктирал депутатите си да не слагат подпис под декларацията, ако думата санкции срещу Русия.

Борисов поиска още властта да каже как ще се справим с хранително-вкусовата промишленост - "захар, какао - всичко идва оттам". Както и със строителството, банковата система, след като се очаква днес ЕС да обяви санкции срещу Русия, с машиностроенето, търговията.

Призова още България да отвори коридор за българите от Украйна. И даже подчерта - как в партия ГЕРБ "стотици се обадили сутринта" - ако има бежанска вълна членовете на партията да ги приютят.

После Борисов обясни как, ако Ангела Меркел била още на власт в Германия, нямало да се стигне до сегашната ситуация.

Разказа и как още в понеделник, понеже бил добър "психолог", гледайки в понеделник на живо пресконференцията на руския президент Владимир Путин, на която той обяви признаване на Донецка и Луганска републики, разбрал - война ще има. Другите световни лидери обаче не разбрали това.

"Той излъчваше сила, увереност, агресия, решимост", преценил бившият премиер.