"Солидарни сме с тези санкции, приготвяме да имаме варианти така, че да не останем без енергийни източници - имаме план Б".

"Ще влезем в динамика на ценови войни за газа. Но се надявам на гръцката връзка до лятото".

Така премиерът Кирил Петков коментира днес в кулоарите на парламента санкциите, които държавите от ЕС и ЕС налагат на Русия след признаването на Донецка и Луганска републики, както и как тези санкции може да се отразят на България.

"Да, гледаме българския интерес, но сме в една общност със Съюза. Ако влезем в сценарий при 100% спиране на газа към България, има мярка за домакинствата. Хубавата новина е, че и Сърбия, и Унгария се захранват от тръбата ("Турски/Балкански поток")", посочи Петков, припомняйки, че двете страни са партньорски на Русия.

Прогнозира обаче "динамика на ценови войни за газа", но пое ангажимент, че "след 11 години строеж на газовата връзка с Гърция, "най-сетне ще го имаме това нещо". С гръцкия премиер Кириакос Мицотакив всяка седмица си изпращали информация докъде е стигнал проектът. Петков даже му се извинил, че на ниво министър-председатели са в такава конкретика".

"България оттук нататък е много ясен партньор в ЕС и НАТО. Силата на тези съюзи е да се говори на един глас. това което аз много ясно комуникирах е - ние вярваме в цялостта на Украйна, вярваме, че ако Русия влезе с танковете в чужда територия, това е нарушаване на международното право, абсурдно е да се мисли, че тези провинции сами действат", посочи още премиерът по отношение на българската позиция.

Той пак коментира бюджета и отново посочи, че пари за заплати ще има след реформи. Това по повод протестите на полицаи, пожарникари, затворническата охрана, музейните работници. "Има някои музеи с остра нужда от допълнителни средства. Има и 12 души за едно малко музейче. Да не говорим в обща графа", посочи по повод на последните Петков.

Бе отново попитан за изрязания от снимката с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен македонски премиер Димитър Ковачевски - от Мюнхенската конференция. 

"А, това е много интересно. Знаете ли какво е Мюнхенската конференция? Всички лидери са затворени в едно малко пространство. То това е чарът на тази конференция. Всеки говори с всеки, на всичките ми снимки има по 5-6 лидери вкупом", започна Петков и започна да говори за корупцията, която е външнополитически проблем. И бе прекъснат със същия въпрос: "Кажете защо изрязахте Ковачевски от снимката?".

"Всичките ми снимки бяха с двама човека. Вчера сложих отделен пост - всички се опитват с някакви глупости да ни изкарат от диалогичния тон, възразявам на тези провокации. Нали знаете, че най-вероятно имам и PR отбор, който се движи с мен...", заяви в отговор премиерът.