Да не бързаме с етикета "война" по отношение на руските действия в Украйна - за това призова българският министър на отбраната Стефан Янев.

"Ако тръгнем от анализа на думите на Путин, той избягва думата "война". Ние фриволно я използваме, но в следващите дни вероятно ще се потвърди тезата, че руските действия ще са ограничени в някаква военна операция. Нека да не прекаляваме с тази реторика", призова той.

И добави, че е важно какво се случва на терен, а не е "важен етикетът". Той увери, че в последните месеци страната ни прави "своите изводи" и съответни планове за реакция.

Той коментира и въздушната помощ, която можем да очакваме от Нидерландия.

"В момента испански контингент ни помага в охраняването, пристигането на нидерландски контингент беше планирано за април, но ще видим кога ще пристигнат нидерландски самолети", поясни Стефан Янев.

По-късно в профила си във Фейсбук министърът допълни:

"Военната интервенция от страна на Руската Федерация в Украйна е абсолютно неприемлива. Действията на руските власти не само продължават линията на грубо погазване на международното право, но имат потенциал да доведат до катастрофални хуманитарни последици и загуба на много човешки животи. Подобна агресия е недопустима. Системата на международните отношения трябва да генерира мир, стабилност и просперитет. Ако наличните механизми за това не са ефективни, то трябва да се търсят решения за тяхното прецизиране, но по пътя на диалога и дипломацията, а не по пътя на войната.