България да се включи в съвместно учение на НАТО с един батальон от не повече от 1000 души. Това ще предложи на правителството министърът на отбраната Стефан Янев, съобщи самият той в сряда сутрин по БНТ.

По думите му позицията на България по повод напрежението между НАТО и Русия трябва да защитава националния интерес с пълното разбиране на ситуацията и на етапа на развитие на българската армия.

"Тя трябва да е съобразена с целия пакет от дипломатически усилия, както и с възможността да се укрепят военните сили на България", каза Янев.

След заседанието на съвета по сигурността вчера премиерът Кирил Петков възложи на министъра на отбраната да внесе на днешното заседание на кабинета проект за одобрение на национална позиция и мерки за укрепване на системата на сигурност на България, боеспособността на българската армия и техническото ѝ обезпечаване.

Според Янев по отношение на кризата между Русия и Украйна дипломацията не е приключила, тя има своето място и всички усилия, включително и на военните, са насочени къв това да се избегне конфликтът.

По повод участието на изтребители от Испания и Нидерландия в охраната на въздушното ни пространство министърът на отбраната уточни, че това е част от така наречения съвместен еър полисинг. Това не е първият път, когато тази практика се прилага в България, вече сме получавали подобна помощ от Италия и САЩ.

Янев не коментира информациите, според които България не била съгласна да разположи американски войници на територията си, но била готова да приеме френски.

"Ако се водят подобни разговори, те биха били на военно-техническо ниво. На политическо ниво подобно нещо не е обсъждано", каза той.

През март или април министерството на отбраната очаква от САЩ оферта за нови 8 изтребителя. Дали те ще бъдат закупени на по-ниска или на по-висока цена спрямо първата група американски изтребители зависи от конкретния пакет, който бъде договорен, допълни Янев.

България системно не изпълнява ангажименти по общата отбрана на НАТО, които е поемала през годините и сега предстои анализ как да бъде прекратена тази практика, каза още той.

Стефан Янев ще предложи многогодишна инвестиционна програма за модернизация на Българската армия, защото едногодишната рамка на бюджета не работи при закупуването на ново въоръжение, добави той.

Приоритет за тази година остава модернизацията на сухопътните войски, изтъкна още той. Предвижда се увеличение на заплатите на военнослужещите, но все още не е ясно с колко.

По-късно, след редовното заседание на Министерския съвет, Янев заяви:

"Обсъдихме днес и взехме решение България да направи своя стъпка към развитие на собствения си отбранителен потенциал – батальонна бойна група под българско командване. В търсене на демонстрация на възпиращ потенциал ние преследване развитие на собствената си армия."

А външната министърка Теодора Генчовска допълни:

"България отстоява от началото на декември във всички формати възможността за намиране на дипломатическо намиране на проблема. Тези усилия ще продължат и за в бъдеще."

Журналистите нямаха възможност да задават въпроси на двамата.