ЕС включи 351 от общо 450 депутати от руската Дума в пакета от санкции, който представи днес на извънредния Съвет „Външни работи“ в Париж.

Това обяви върховният представител за външната политика Жозеп Борел.

Решението е взето единодушно от всички 27 страни членки на ЕС. България бе представена от външния министър Теодора Генчовска.

Очаквано в списъка не е включен руският президент Владимир Путин, Борел обясни това като "необходимост от резервно поле за действие, които може да се наложи да бъдат взети по-късно".

Санкционираните депутати са гласували днес признаването на Донецката и Лугтанската народни републики (ЛНР и ДНР) в Украйна.

Министрите се договориха да включат в санкционния списък също 27 лица и фирми,  които играят роля за подкопаването на териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна, допълни Борел и уточни, че засегнатите са в три области:

• 1. Депутати, отговорни за заплахата срещу Украйна;

• 2. Лица, работещи в сектора на отбраната, замесени в нахлуване и дестабилизиращи действия, и хора, които водят информационна война срещу Украйна.;

• 3. Банките, които финансират депутати и дейностит на териториите на сепаратистките републики.

Борел допълни, че санкциите са насочени и към търговията между двете сепаратистки области и ЕС, а също така ограничават възможностите на управляващите в Русия да набират капитали на финансовите пазари в ЕС.

Руският президент Владимир Путин засега не е включен в списъка. . Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че процесът по санкционния пакет ще бъде приключен бързо.

Предстои пакетът да бъде финализиран и приет, каза в Брюксел председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя изтъкна, че ЕС е готов да въведе допълнителни санкции при необходимост. Процесът по утвърждаването на новите санкции ще завърши много скоро.

Зам.-председателят на ЕК Марош Шефчович съобщи, че още тази вечер посланиците на страните от ЕС в Брюксел се очаква да направят първата стъпка за въвеждането на новите санкции

Същевременно стана ясно, че насрочената за петък среща между външните министри Сергей Лавров на Русия и Жан-Ив Льо Дриан на Франция е отменена. В момента Франция е председател на Съвета на ЕС.

"ЕС е прекалено зависим от руския газ, трябва да разнообразим доставките, да се насочим към възобновяемата енергия", призова Фон дер Лайен.