Руският президент Владимир Путин даде днес ясен сигнал, че е готов да започне настъпление срещу Украйна, а минути по-рано горната камара на парламента му разреши това.

Путин заяви пред журналисти, че признава суверенитета на самообявилите се Донецка и Луганска народни републики върху цялата територия на украинските Донецка и Луганска област, а не само в по-тесните граници на обявените през 2014 г. сепаратистки анклави, предаде френската информационна телевизия Бе Еф Ем.

Сега почти половината от територията на тези области е под контрола на Киев.

Бе Еф Ем цитира украинския посланик във Франция Вадим Омелченко да казва, че "ако руските военни настъпят, украинската армия ще отговори".

Путин каза още, че е готов да "демилитаризира Украйна" и че влизането на руската армия в страната ще зависи от ситуацията "на място". Той заяви също, че Минските споразумения повече на съществуват и обвини за това украинското ръководство, което отказвало да ги спазва и изчерпало търпението на Русия.

„Ако нашите така наречени партньори нагушват на властите в Киев с модерни оръжия... тогава най-важният момент е в определена степен демилитаризацията на днешна Украйна“, каза Путин.

„Най-доброто решение на този въпрос би било властите, които в момента са на власт в Киев, да откажат самостоятелно да се присъединят към НАТО и да се придържат към неутралитет“, каза той.

Руският президент обвини Киев в ядрени амбиции насочени срещу Русия, Москва би била в обсега на украинските ядрени ракети, каза той.

Междувременно външните министри на страните от Г-7  се споразумяха за "силен пакет от координирани ескалиращи санкции" срещу Русия в случай, че тя нападне Украйна, съобщи в Туитър британската външна министърка Лиз Тръс.

По-рано днес Съветът на федерацията, формално разреши на Путин да използва въоръжените сили на Русия извън страната във връзка със ситуацията в Донбас, предаде ТАСС.

Резолюция беше приета единодушно във на извънредно заседание на горната камара на парламента, 153 сенатори гласуваха за решението.

„Съветът на федерацията решава да даде съгласие на президента на Руската федерация за използване на въоръжените сили на Руската федерация извън територията на Руската федерация въз основа на общопризнатите принципи и норми на международното право. Общият брой формированията на въоръжените сили на Руската федерация, техните райони на действие, техните задачи, срокът на престой извън територията на Руската федерация се определят от президента на Руската федерация в съответствие с Конституцията на Руската федерация". се казва в постановлението, което влиза в сила от момента на приемането му.

Руските въоръжени сили ще бъдат използвани съгласно договорите за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ, които Путин подписа снощи в Кремъл с лидерите на самообявилите се Донецка и Луганска народни републики, каза Андрей Клишас, председател на комисия в Съвета на федерацията, цитиран от ТАСС.