ЕС няма да санкционира руския президент Владимир Путин за признаването на двете сепаратистки републики в Украйна.

Това съобщиха преди малко специално за Клуб Z дипломатически източници в Брюксел.

Днес следобед външните министри на страните членки ще предложат първия пакет от санкции срещу Русия. ТНова ще стане на извънреден неофициален Съвет "Външни работи" в Париж. Тъй като той е неофициален, на него няма да бъдат приемани ограничителни мерки. Те само ще бъдат предложени и евентуално обсъдени, уточниха нашите източници.

Първият пакет от санкции ще бъде насочен срещу "тези, които са замесени в това незаконно решение", се казва в разпространено днес изявление на председателите на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел.

"Не, Путин не е сред тях. Става дума за тези, които са гласували за признаването", отговориха дипломати на специално запитване на Клуб Z.

На молбата ни за уточнение те казаха, че става дума за Думата, но изтъкнаха, че няма да споменават имена. Днес долната камара на руския парламент се очаква да одобри признаването.

Пакетът от санкции ще съдържа също така предложения за ограничителни мерки срещу:

• банки, финансиращи руските военни и други дейности на сепаратистките територии;

• достъпа на руската държава и правителство до  капиталовите и финансовите пазари в ЕС и услугите, за да бъде ограничено финансирането на агресивната политика;

• търговията на двата сепаратистки региона с и от ЕС, за да могат отговорните за признаването да изпитат икономическите последици от своите незаконни и агресивни действия.

ЕС е готов да приеме на по-късен етап допълнителни мерки при необходимост и в зависимост отразвитието на събитията.