Русия казва, че е "готова за диалог" със Запада, но подчертава, че нейните "червени линии и стратегически интереси" в областта на сигурността "са били игнорирани". Това пише в 11 страници официални руски отговори на американските предложения по темата, публикувани днес на сайта на руското външно министерство. Държавният департамент на САЩ потвърди пред агенция РИА Новости, че ги е получил.

Междувременно президентът на САЩ Джо Байдън предупреди отново днес, че Русия все още може да нахлуе в Украйна до дни, а Русия експулсира дипломат номер 2 в посолството на САЩ в Москва, предаде АП. Напрежението се качи отново в най-острото противопоставяне между Изтока и Запада от десетилетия, отбеляза агенцията.

„Всички признаци, които виждаме, са, че са готови да влязат в Украйна, да атакуват Украйна“, каза Байдън пред репортери.

Той каза, че САЩ имат „причини да вярват“, че Русия подготвя инсценировка на инцидент като предлог да нападне, но не даде подробности. Той каза също, че „няма планове“ да говори скоро с Путин, предаде АП.

 
Поводът за тревожните прогнози на американския президент са засилените престрелки по линията на съприкосновение между правителствените войски и руските етнически сепаратисти в Източна Украйна днес.  Заради тях Байдън нареди на държавния секретар Антони Блинкън да промени плановете си за пътуване в последния момент, за да говори на заседание на Съвета за сигурност на ООН за Украйна, предаде Ройтерс.
 
 
По-късно днес Блинкън се появи изненадващо в Съвета и каза, че Русия се готви да нахлуе в Източна Украйна с "измислен претекст" и че той предлага да се срещне с руския външен министър Сергей Лавров другата седмица, предаде Би Би Си. В допълнение Блинкън предложи срещи на съвета НАТО-Русия и на постоянния съвет на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, за да бъдат потушени напреженията по границата между Русия и Украйна "без конфликт".

"Доказателствата са налице, че Русия върви към неизбежна инвазия. Това е решаващ момент", каза пред репортери посланичката на САЩ в ООН Линда Томас-Гринфийлд, цитирана от агенцията.

"Виждаме ги да летят в повече бойни и поддържащи самолети. Виждаме ги да изострят своята готовност в Черно море", каза министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин в централата на НАТО в Брюксел днес, цитиран от Ройтерс. „Виждаме ги дори да увеличават кръвните си запаси".

"Аз самият бях войник не толкова отдавна. Знам от първа ръка, че не правите подобни неща без причина", каза Остин, пенсиониран армейски генерал. „И със сигурност не ги правите, ако се готвите да си съберете багажа и да се приберете у дома“.

Руско нахлуване в Украйна не се случи, въпреки че САЩ говорят за него от миналата есен, се казва в руските отговори. 

„Констатираме, че американската страна не е дала конструктивен отговор на основните елементи на проектодоговора със Съединените щати, изготвен от руската страна за гаранции за сигурност“, се казва в изявлението на руското външно министерство.

Уточнява се, че става дума за отхвърляне на по-нататъшно разширяване на НАТО, оттегляне на „формулата от Букурещ“, че „Украйна и Грузия ще станат членове на НАТО“, както и за отхвърляне на създаването на военни бази на територията на държави, които са били преди това част от СССР и не са членове на съюза, включително използването на тяхната инфраструктура за провеждане на каквато и да е военна дейност, както и връщането на военните способности, включително ударните, и инфраструктурата на НАТО към състоянието от 1997 г.

„При липса на готовност на американската страна да се споразумее за твърди, правно обвързващи гаранции за гарантиране на нашата сигурност от Съединените щати и техните съюзници, Русия ще бъде принудена да отговори, включително чрез прилагане на мерки от военно-технически характер. “, се казва в текста.

В документа се подчертава, че няма "нашествие в Украйна" и не се планира.

„Твърденията за „отговорност на Русия за ескалацията“ не могат да се разглеждат по друг начин, освен като опит за оказване на натиск и обезценяване на предложенията на Русия за гаранции за сигурност“, казаха от министерството.

Министерството на външните работи отбеляза, че руските задължения по Будапещенския меморандум от 1994 г. нямат нищо общо с "вътрешноукраинския конфликт", и също така припомня познатата руска теза, че загубата на териториална цялост от държавата е настъпила в резултат на вътрешни процеси. В текста на документа се отбелязва, че за разрешаване на ситуацията е необходимо Киев да спазва Минските споразумения, а Западът трябва да спре да доставя оръжия на Украйна и да изтегли всички свои инструктори оттам.

В документа се подчертава, че исканията за изтегляне на войските от определени региони на руска територия са неприемливи и подкопават перспективите за постигане на реални споразумения.