Украйна официално се е обърнала към Съвета за сигурност на ООН с молба да обсъди резолюцията на руския парламент по въпроса за признаването на самопровъзгласените сепаратистки републики в Източна Украйна, каза украинският външен министър Дмитро Кулеба, цитиран от Ройтерс.

В същото време украинският президент Володимир Зеленски заяви, че не вижда признаци за изтегляне на руските войски от района на границата между двете страни, предадоха Франс прес и ДПА, цитирани от БТА.

"Наблюдаваме малки ротации. Не бих нарекъл тези ротации изтегляне на сили от Русия", каза Зеленски пред обществената телевизия.

Американският президент Джо Байдън и германският канцлер Олаф Шолц призоваха Русия за "истински мерки за деескалация", а  британският премиер Борис Джонсън каза, че вижда "малко доказателства", че Русия наистина изтегля своите военни части от границата.

Директорът на британското военно разузнаване Джим Хокенхъл заяви, че Москва продължава да трупа военни сили в района, противно на това което казва, предаде Ройтерс.

"Не сме видели доказателства Русия да е изтеглила сили от границите си с Украйна", добави той в рядко публично изявление.

Белият дом съобщи, че Русия е разположила допълнително 7000 военни близо до Украйна.

Както досега, руският разказ беше диаметрално противоположен. Близо 10 руски военни конвоя с едрогабаритни, тежки и опасни товари са напуснали Крим след маневри. Това съобщи днес пред журналисти пресслужбата на Южния военен окръг на Русия, предаде РИА Новости. Не се посочва накъде са отпътували колоните.

Войските на Киев обстреляха тази сутрин територията на самопровъзгласилата се Луганска народна република (ЛНР) в Източна Украйна, включително с миномети, забранени от Минските споразумения за уреждане на сепаратисткия конфликт. Това заяви мисията на ЛНР в Съвместния център за контрол и координация на режима за спиране на огъня, цитиран от агенцията. 

Според офицер от мисията силите на Киев са използвали миномети калибър 120 и 82 милиметра, а също така гранатомети и едрокалибрени картечници. 

Белият дом:  Москва лъже

В сряда "руснаците съобщиха, че изтеглят войници от границата с Украйна. . . Сега знаем, че това е лъжа. В действителност вече потвърдихме, че през последните дни Русия е увеличила своето присъствие по протежение на границата с Украйна с до 7 000 военни, някои от които са пристигнали" в сряда, заяви източникът от американското президентство, пожелал анонимност.

"Русия казва, че иска да намери дипломатическо решение, но нейните действия сочат обратното. Надяваме се тя да смени посоката преди да е започнала катастрофална и разрушителна война", изтъкна представителят на Белия дом. Той предупреди, че Москва "във всеки един момент" може да извърши операция, която да й послужи като претекст за инвазия в Украйна.

Възможно е този претекст да бъде под различни форми като провокация в Донбас или фалшиво навлизане на украински сили на руска територия, предположи анонимният източник.