Далече от това да вярват на твърденията, че противопоставянето около Украйна намалява, Съединените щати засилват своята безмилостна информационна война срещу Русия, държейки света в повишена готовност за евентуална инвазия в Украйна, пише днес в анализ на уебсайта си телевизия Си Ен Ен.

Последните твърдения на САЩ представляваха най-новият гамбит в изключително необичайна пиар кампания, използваща разсекретени разузнавателни данни, предназначени да отнемат елемента на изненадата от Путин и да лишат Москва от обичайното предимство, което си осигурява с владеенето на тактиката за дезинформация, казва авторът Стивън Колинсън.

Във Вашингтон са малко тези, които се съмняват в твърденията на правителството, че Путин е готов да нахлуе по всяко време. Но интензивността на предупрежденията на САЩ за период от седмици може скоро да повдигне въпроса колко дълго Байдън може да поддържа състоянието на готовност и дали продължаващата липса на нахлуване, въпреки все по-тревожните предупреждения, може да отвори пробойни между съюзниците от НАТО - и между правителствата на САЩ и Украйна. Подобни напрежения биха облагодетелствали пряко дългосрочните стратегически цели на Путин.

И САЩ, и Русия, двете най-големи ядрени сили в света, заявяват, че са готови да преговарят. Но те остават далеч една от друга по отношение на исканията на Путин да унищожи съществуващите договорености за сигурност в Източна Европа с изтегляне на войските на НАТО от бившите държави от Варшавския договор.

Играта на САЩ не е без риск, тъй като може да тласне Путин отвъд ръба - особено ако, както подозират някои американски служители, той е все по-склонен към бункерния манталитет и получава малко външни съвети и гледни точки от служители, готови да оспорят възгледите му.

По дефиниция, в битка, водена с пропаганда и дуелна информация, е трудно да се разбере какво всъщност се случва.

В този момент е невъзможно да се прецени дали САЩ действително се подготвят за инвазия или захапват стръвта на Путин, като разкриват движенията на войските, които той нарежда, знаейки, че те ще бъдат подчертани от Вашингтон и следователно увеличават усещането за несигурност в Европа и безпокойство какво може да направи по-нататък.

Конфликтът с Украйна се превърна в най-сериозната геополитическа конфронтация в Европа след края на Студената война между САЩ и Съветския съюз.

Но като нов знак за раздор между САЩ и самата Украйна, разузнавателен доклад в Киев, показан на CNN, настоява, че сегашното натрупване на руски войски не е достатъчно за „успешна широкомащабна въоръжена агресия срещу Украйна“.

Различните оценки допринесоха за несигурността и объркването, характерни за макиавелистките методи на Путин. Руският лидер раздели наблюдателите на такива, които вярват, че той просто се стреми да дестабилизира правителството в Украйна, да утвърди руската власт и да атакува западния съюз, и такива, които са убедени, че инвазия, която може да доведе до опасна нова ера в Европа, е неизбежна.

Страшната истина е, че макар да има въпроси за готовността на войските, Путин може да продължи кампанията на натиск почти за неопределено време. По този начин той би могъл да покаже на Украйна, че никога няма да й позволи да се присъедини към Европейския съюз или НАТО, да изкопае разделения между западните съюзници и да подчертае, че Русия никога повече не трябва да бъде пренебрегвана, когато става въпрос за мерки за сигурност на европейския континент.

Кризата постигна и друга цел - тъй като ред лидери и дипломати пътуваха до Москва и Путин говори често с Байдън, руският президент възстановява имиджа на Русия като велика сила, след години, в които САЩ омаловажаваха заплахата от нея и изграждаха своята външна политика около противопоставянето на Китай.

Дори и да не нахлуе, руският президент има способността да засили жегата всеки път, когато почувства, че Русия не е уважавана. А дни и седмици на удължаване на противопоставянето могат да дискредитират твърденията на САЩ, че инвазията е неизбежна, да отслабят решителността на Запада и да върнат на Русия елемента на изненада. В дългосрочна битка Русия би имала предимство, защото тя се интересува много повече от съдбата на Украйна - бивша съветска федеративна държава, отколкото Западът.

Въпреки че на тази конфронтация липсват широтата и интензивността на Студената война, когато Европа беше разделена от Желязна завеса на свободни нации, защитени от САЩ и комунистически държави, доминирани от Москва, изглежда се оформя геополитическа промяна с възможност за следваща вкаменена конфронтация.

Путин е на власт повече от 20 години, той надживя няколко президенти на САЩ и не играе по четиригодишния часовник между изборите, който доминира в американската политика. Той също така е готов да подложи руския народ - който е претърпял изтощителна история - на по-голяма болка, отколкото американски президент, загрижен за преизбирането си, би си позволил спрямо американския. Това е една от причините, поради които някои експерти смятат, че той може да е склонен да рискува с унищожителните санкции, които биха били предизвикани от инвазия.