Филмът "Алкарас" на испанската режисьорка Карла Симон, който проследява разделението в иначе единно семейство на каталунски фермери, заплашени да изгубят наследствените си земи, спечели "Златната мечка", най-престижната награда на Берлинале в сряда вечерта. Самата Симон е израснала в семейно стопанство за прасковени насаждения в село Алкарас и за филма тя кани актьори аматьори от родния си край, които среща на селските събори, информира БТА.

При обявяването на наградата за най-добър филм на фестивала, който се завърна към физическо издание след миналогодишната онлайн организация заради пандемията,  председателят на журито М. Найт Шаямалан отличи умението на Симон да извлече силни изпълнения от актьори на възраст от деца до хора на 80 години.

"Това е филм за семейните отношения, за напреженията между поколенията, за ролите на хората от различни полове и за единството във времена на криза", пише тя в представянето на филма си. "Това е отражение на нуждата от адаптация, когато показваме последните дни на един свят, чиито обитатели са смятали за вечен", пише Симон.

По време на емоционалната церемония, на която някои от лауреатите посветиха отличията си на приятели, починали от COVID-19, наградата за най-добър документален филм бе присъдена на "Дневници от Мианма", заснет от десетима анонимни режисьори, чиито записи са изнесени нелегално и събрани в портрет на живота в Мианма след преврата миналата година.

На фона на напрежението и дипломатическите усилия заради руските намерения към Украйна, някои награди бяха отражение на традиционната роля на Берлинале като политически фестивал, създаден през 50-те години на миналия век на фронтовата линия на Студената война.

Наградата за най-добър късометражен филм бе присъдена на наскоро дипломиралата се Анастасия Вебер за "Капанът" - двадесетминутен портрет за живота на млади руснаци, които се отдават на нощен живот и се опитват да избегнат проверките на органите на реда. 

Клер Дени получи „Сребърна мечка“ за режисура за „Двете страни на острието“ (Франция). Награда „Сребърна мечка“ за най-добър сценарий получи Лайла Щилер за „Рабие Курназ срещу Джордж У. Буш“ (Германия, Франция). За ролята си във филма Мелтем Каптан получи „Сребърна мечка“ за най-добро изпълнение в главна роля. Берлинале връчва полово неутрални награди за втори път тази година.

Лаура Басуки бе отличена за изпълнението си в поддържаща роля в „Преди, сега и след това“ (Индонезия) на Камила Андини.

Със „Сребърна мечка“ за изключителен творчески принос бяха удостоени Рити Пан и Сарит Манг за „Всичко ще бъде наред“ (Франция, Камбоджа). 

„Роба от скъпоценни камъни“ на Наталия Лопес Гаярдо бе удостоена с наградата на журито. С голямата награда на журито „Сребърна мечка“ бе отличен „Филмът на романиста“ (Република Корея) на режисьора Хонг Сангсу.

Берлинале е един от водещите световни филмови фестивали редом с тези в Кан и Венеция, а тази година е един от малкото, който отвори врати и за публиката. Заради ограниченията за пандемията обаче капацитетът на киносалоните бе намален с 50 на сто, а продължителността на кинофорума бе съкратена. Въпреки здравната криза Берлинале посрещна с червен килим гостите си и на откриването, и на церемонията по връчването на награди.