"Правителството трябва да прави така, че да не допуска политиката и геополитиката да убива българската икономика. Нужни са надеждни, устойчиви мерки и решения, а не само добри намерения. Времето за анализи изтече, чакаме резултатите."

Това каза президентът Румен Радев при посещението си в завода на металургичната компания за цветни метали „КЦМ 2000“ в Пловдив в поредна порция критики към правителството.

Според него не може в условията на остра енергийна криза да бъдат изоставени енергоинтензивните предприятия, които са гръбнакът на нашата икономика, без адекватни мерки и предсказуемост в ценовата политика. 

"Следим какво прави правителството, така че да поевтинеят токът и газът, и да има адекватни компенсаторни механизми за бизнеса. Има нови хора в ръководството на енергетиката, но къде са резултатите? Хората не ги усещат, а време няма. Всеки ден е ценен, увеличава се рискът от фалити и загуба на пазари", посочи държавният глава.

По думите му се са неотложни законови промени. 

"България има бъдеще като ядрена държава. Категорично", каза още той на въпрос за АЕЦ "Белене".

Темата породи напрежение вътре между коалиционните партньори в правителството, след като премиерът Кирил Петков заяви в интервю пред бТВ, че "Белене" няма да се строи. Последва остра реакция от Корнелия Нинова и БСП, че така се нарушавало коалиционното споразумение.

"Крайно време е България да вземе решение. В този проект са вложени милиарди на българските данъкоплатци и повече не можем да оставаме в това положение с непрекъснато отлагане и изчакване. Видяхме, че Зелената сделка е бъдещето, това е един прекрасен проект, но трябва поне десетилетия напред да имаме инвестиции в базови мощности, каквато най-чиста е ядрената енергетика.

България не може да си позволи лукса сама да се откаже от този огромен потенциал, в който инвестира. Знаете колко трудно другите държави сега изграждат ядрени мощности", продължи Радев.