БСП, част от коалиционното управление, "скръцна със зъби" на премиера Кирил Петков ("Продължаваме промяната"). Поводът - вечната тема с изграждането на АЕЦ "Белене" и позицията на Петков, че атомната централа няма да се строи в мандата на това правителство, изразявана в негови публични изяви от повече от месец насам. 

Така тясното ръководство на соцпартията, отявлен поддръжник на строителството на спорния аец, се събрало, за да изготви позиция, сведена днес до медиите, в която на Петков се напомня да спазва коалиционното споразумение. И се посочва, че в него е разписано, че има необходимост от изграждане на ядрени мощности, което не изключва и такива в Белене.

Публична тайна е, че от ПП, както и "Демократична България", предпочитат изграждане на нови мощности в АЕЦ "Козлодуй". Така например през януари премиерът заяви за Bloomberg: "Не, "Белене" няма как да строим. Но бихме могли да увеличим капацитета на сегашната централа в Козлодуй".

 
"В коалиционното споразумение пише, че ще развиваме ядрената енергетика, въпрос на анализ е кой проект да бъде доразвит, без да изказваме преференция към един или друг проект", отговори задочно Лена Бориславова, началничката на кабинета на премиера. 

Ето и позицията на водената от вицепремиерката и икономически министър Корнелия Нинова социалистическа партия:

"Във връзка с неколкократните публични изявления на министър-председателя г-н Кирил Петков относно изграждането на АЕЦ "Белене", Изпълнителното бюро на НС на БСП прие следната позиция:

Изхождайки от подписаното Споразумение за съвместно управление на Република България в периода 2021-2025 г. в частта "Енергетика", заявяваме следното: БСП се придържа стриктно към текста на Споразумението

"Необходимостта от изграждане на нови ядрени мощности, уточняването на типа на реакторите и площадките, да се прецени след независим експертен анализ, който да е публичен и на база икономическа целесъобразност, най-ниска цена и време за изграждане". Този текст не изключва и изграждането на АЕЦ "Белене". Призоваваме коалиционните партньори да се придържат към подписаното споразумение."

Припомняме, че служебният министър на енергетиката Андрей Живков изнесе пред депутатите миналата година данни, според които за период от три години - от средата на 2018 г. досега - проектът АЕЦ "Белене" е глътнал още 10 млн. лв. публични пари на фона на похарчените преди това близо 3 млрд лв.

Живков обяви, че общата стойност на текущите разходи за АЕЦ "Белене" е 10 028 000 лв. 

Разбивката:

за материали, работно облекло, горива, ток - 204 000 лв.;

за външни услуги - 3 126 000 лв., като от тях за охрана са 2 792 000 лв, за застраховки - 282 000 лв., други услуги - 52 000 лв. 
амортизация - 4 598 000 лв.;

за персонал (на проектната компания) - 1 591 000 лв., като тук влизат разходите за фонд работна заплата и социални и други осигуровки на наетите лица;

местни данъки и такси - 499 000 лв.;

други 10 000 лв. - командировки и обучения.

Постоянните разходи за съхранение и поддръжка на оборудването за "Белене" е 960 000 лв., разплатени от НЕК.

Очакват се обаче и още харчове - за оборудване, което към момента се намира в два завода в Русия и до момента страната не е плащала за него.