След прословутия списък от 19 лица, дадени от премиера Кирил Петков на прокуратурата, се е появил и "контра-списък". Внесъл го е Николай Бареков, а това става ясно от прессъобщение на Върховна касационна прокуратура, която веднага се заема с "пълна проверка".

В прессъобщението подателят е наречен "журналистът Николай Бареков". 

Точно както и при другия списък, от Върховна прокуратура съобщават, че ще питат МВР, ДАНС и пр., какво са разкрили:

"С цел установяване на обективната истина прокуратурата ще изиска от Министерство на вътрешните работи и други компетентни органи на изпълнителната власт цялата налична информация спрямо лицата, обект на публикациите, и евентуално предприетите от органите действия спрямо тях".

Посочва се и още нещо интересно - кой НЕ е в списъка.

"Във връзка с медийни публикации прокуратурата уточнява, че в постъпилия от журналиста списък с лица не фигурира името на президента на Република България. Наблюдаващите прокурори няма да изискват от МВР и други компетентни органи информация, свързана с държавния глава."

Който, между другото, има абсолютен имунитет.

Всъщност мистерия няма, защото вчера Бареков е качил на стената си във фейсбук списъка. Той започва с "Кирил Петков, Асен Василев, Лена Бориславова, Иво Прокопиев..." Но в него на някои от позициите има "управителният съвет на ДКК", "управителният съвет на ББР". Само не е ясно на новите или на старите управителни съвети. Но може да се предположи кои визира Бареков.

Скоростта на реакция на прокуратурата едва ли подлежи на коментар.

Ето и съобщението на прокуратурата:

ВКП ще извърши пълна проверка на списък от лица, посочени от журналиста Николай Бареков

Прокурори от Върховна касационна прокуратура ще извършат проверка по реда на чл. 145 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) относно предоставен на 15.02.2022 г. от журналиста Николай Бареков списък с лица, за които същият прилага сигнали, публикации и журналистически разследвания.

С цел установяване на обективната истина прокуратурата ще изиска от Министерство на вътрешните работи и други компетентни органи на изпълнителната власт цялата налична информация спрямо лицата, обект на публикациите, и евентуално предприетите от органите действия спрямо тях, с цел упражняване правомощията на ПРБ по повдигане на наказателна отговорност при събиране на достатъчно данни за извършено престъпление от лицата, сочени в предоставените материали.

Н. Бареков ще бъде призован за снемане на обяснения.

Във връзка с медийни публикации прокуратурата уточнява, че в постъпилия от журналиста списък с лица не фигурира името на президента на Република България. Наблюдаващите прокурори няма да изискват от МВР и други компетентни органи информация, свързана с държавния глава.

За последващите действия в хода на проверката по реда на чл. 145 от ЗСВ, както и за резултатите от нея, българската общественост ще бъде своевременно информирана.